Przejdź do treści

21 najcenniejszych warzyw

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych, jak również jedzenie dobrej jakości produktów. Każdy człowiek powinien spożywać warzywa tak, aby każdy z posiłków był wzbogacony w warzywo lub owoc. Zdecydowanie warzywa są niskokaloryczne, dlatego też można je bez problemu umieszczać je w każdym jadłospisie. Wszystkie warzywa są bardzo bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze oraz niektóre z nich zawierają bardzo wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu spożywanie ich znacznie poprawia pracę jelit. Niezależnie od tego czy jesteś osobą, która stosuje obecnie dietę odchudzającą czy zdrowo się odżywia, bez dwóch zdań powinieneś wprowadzić w swoim jadłospisie warzywa, które mają niską zawartość węglowodanów i warto je zdecydowanie spożywać każdego dnia. Jakie warzywa polecamy?

21 wart uwagi warzyw także w dietetyce

Brokuły - 21 cennych warzyw

1. Brokuły

Brokuły to jedno z bardzo popularnych i najczęściej spożywanych warzyw zielonych. Spożywanie ich zdecydowanie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Przede wszystkim są bogactwem witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju. Wzbogacają nasz organizm w witaminę K, C, E i A, dzięki czemu poprawia się metabolizm oraz zapobiega występowaniu osteoporozy. Wysoka zawartość witamin K i A niweluje niedobory witaminy D. Spożywanie brokułów to również zapobieganie niedoborom błonnika. Osoby, które cierpią z powodu złej pracy jelit, mogą odczuć poprawę dzięki regularnemu spożywaniu szklanki brokułów dziennie. Jak widać zielone nie musi być nudne, tylko jest bardzo zdrowe.

2. Brukselka

Nie każdy jest smakoszem i zwolennikiem brukselki, ze względu na jej specyficzny smak. Mimo to warto rozważyć jej spożywanie np. jako dodatek do obiadów, ponieważ dostarcza ona bardzo wiele substancji odżywczych i minerałów takich jak: witamina K, C oraz kwas foliowy. Regularne jej spożywanie można uznać za broń przeciwko nowotworom dzięki zawartości substancji o nazwie ”glukozynolany”. Badania dowiodły, że jedzenie brukselki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Warto zatem sięgać po to zielone warzywo. Jeśli przeszkadza nam goryczka w smaku brukselki przed gotowaniem można naciąć górę warzywa i dopiero rozpocząć jej gotowanie. Wówczas pozbędziemy się smaku goryczki, a brukselka może stanie się naszym ulubionym warzywem.

3. Kapusta włoska

Kapusta włoska jest jedną z najczęściej wykorzystywanych warzyw zielonych do przyrządzania różnych potraw. Dzięki temu, że kompleksowo dba o nasze zdrowie możemy liczyć na dużą dawkę zdrowia. Przede wszystkim dostarcza nam bardzo dużo błonnika oraz minerałów. Uprawiana i ceniona przez rolników, ale również przez konsumentów, którzy przyrządzają różne potrawy z kapusty włoskiej. Znamy potrawy takie jak: kapusta kiszona, która dzięki poddaniu jej fermentacji wzbogaca się w dużą ilość witaminy C i jej spożywanie znacznie wpływa na poprawę naszej odporności oraz prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. To nie tylko jeden plus kapusty, otóż zawiera również inne witaminy takie jak A, K1 oraz B6, a ponadto zawiera znaczne ilości magnezu i wapnia. Regularne spożywanie kapusty włoskiej w różnej postaci może przyczynić się do przyspieszenia metabolizmu, co korzystanie wpływa na zachowanie lub uzyskanie pięknej i zdrowej sylwetki.

4. Szpinak

Znienawidzone przez dzieci i niektórych dorosłych, jednak odpowiednio przyrządzony może stać się jednym z najsmaczniejszych zielonych warzyw – szpinak, bo o nim mowa, to znakomity, wartościowy suplement w naturalnej postaci, który przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C oraz antyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się dzięki działaniu wolnych rodników. Zdecydowanie warto spożywać szpinak w postaci surowej, ponieważ zawiera on najwięcej minerałów i wartości odżywczych.
Marchewka - 21 cennych warzyw

5. Marchewka

Kolejnym warzywem, który zdecydowanie powinno się znaleźć na talerzu u dorosłych, jak również u dzieci jest marchewka. To ona swoją pomarańczową barwą wyróżnia się spośród zielonych warzyw. Nie bez powodu posiada ona taki kolor. Zawiera bardzo dużo beta-karotenu oraz antyoksydantów. Marchewki zawierają również polacetyleny, dzięki którym zahamowany może być rozwój nowotworu oraz powstawania skrzepów krwi. Dodatkowo regularnie spożywania działa przeciwzapalnie oraz wzbogaca nasz organizm w witaminę A. Warto chrupać ją na surowo.

6. Pomidor

Warzywo, które często powinno znaleźć się na spożywanym przez kanapkach lub w różnego rodzaju sałatkach to pomidor. Dzięki swojej czerwonej barwie fantastycznie może poprawić wizualny wygląd potrawy i sprawić, że zdecydowanie będziemy chcieli skosztować odrobinę potrawy. Kolor czerwony pochodzi od substancji likopen, którego w pomidorach jest znacznie dużo. Składnik ten jest antyoksydantem, który może chronić organizm przed nowotworem, ale również chorobą Alzheimera oraz osteoporozą. Pomidory zawierają również dużą ilość substancji odżywczych i minerałów.

7. Szparagi

Kolejnym zielonym warzywem, ale zdecydowanie sezonowym są szparagi. Są one bogatym źródłem witamin A, B2, B6, C, E oraz różnych minerałów (fosfor, żelazo, potas, magnez). Szparagi znakomicie nadają się do różnych potraw oraz można jeść je na surowo. Jednak serce skradły poddane obróbce termicznej. Co więcej warto pamiętać, aby przy gotowaniu nie zanurzać w wodzie główki, straci ona wtedy swój smak i cenne wartości.
Cukinia - 21 cennych warzyw

8. Cukinia

Zielone podłużne warzywo, które często mylone z kabaczkiem to cukinia. Warto uwzględnić ją w swoim jadłospisie, ponieważ zawiera karotenoidy, czyli alfa- oraz beta-karoten i zeaksantynę, ale również luteinę. Wszystkie te substancje są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. W większości wpływają korzystnie na nasz prawidłowy wzrok oraz chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem. Cukinia jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C.

9. Kalafior

W przeciwieństwie do brokuła, kalafior jest koloru białego. Nie oznacza to jednak, że jest gorszym warzywem, przeciwnie otóż zawiera ona bardzo dużo witaminy C oraz witaminę K i kwas foliowy. Substancje w nim zawarte przede wszystkim mają właściwości głęboko oczyszczające organizm (przeciwzapalne i przeciwrodnikowe). Może być dodatkiem do obiadów oraz zup. Zdecydowanie polecany wszystkim smakoszom.

10. Awokado

Jeden z najtłustszych, ale wyjątkowych produktów to awokado. Jest owocem , jednak najczęściej spożywany jest jak warzywo. Awokado są bogate w tłuszcz oraz zawierają zdecydowanie mniejszą ilość węglowodanów, dlatego też nadają się do spożywania przez osoby chore na cukrzycę i nie tylko. Awokado jest również bogate w nienasycone kwasy, które mają korzystny wpływ na zdrowie i mohą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Są również źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu.

11. Ziemniaki

Popularne na polskich stołach ziemniaki, jednak przez niektórych unikane ze względu na błędne opinie w zakresie wpływania na wzrost wagi. To mylne stwierdzenie, ponieważ ziemniaki same w sobie nie powodują przybrania masy ciała, wręcz przeciwnie są bardzo odżywczym warzywem, które dostarcza nam odpowiednich substancji i minerałów. Zawierają bowiem magnez, wapń, żelazo oraz witaminę C i witaminy z grupy B. Zdecydowanie warto jeść ziemniaki w każdej postaci, oprócz surowej.

12. Sałata rzymska

Sałata rzymska jest najczęściej wybierany dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Jest bogata w witaminę K, witaminę A oraz kwas foliowy. Zawiera również molibden i magnez dzięki temu nasz organizm wzbogacony jest kompleksowo w różne substancje i minerały.
Ogórki - 21 cennych warzyw

13. Ogórki

Ogórki to jeden z dodatków, który fantastycznie może zostać wykorzystany zarówno do różnego rodzaju sałatek, jak również kanapek. Ponadto można zajadać się ogórkiem w formie przekąsek. To zielone warzywo jest bogate w kompleks witamin A, B, C, D oraz witamina E i polifenoli, które obniżają ryzyko zachorowania na choroby serca. Ogórek dzięki swoim właściwościom wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne oraz łagodzące.

14. Bakłażan

Bakłażan ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, a jego smak jest wyrazisty i zupełnie inny niż cukinia. Jest najczęściej wykorzystywany w kuchni włoskiej i azjatyckiej. Nie jest on bogaty w witaminy i minerały, natomiast może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Zawiera również przeciwutleniacz nasunina, który znacznie redukuje wolne rodniki i chroni mózg.

15. Czosnek

Czosnek ma właściwości zwiększające naszą odporność. Badania pokazują, że zdecydowanie zwiększa odporność na przeziębienie i obniża ciśnienie krwi. Ma bardzo intensywny smak, dlatego też służy często jako dodatek do różnych sałatek lub potraw. Bogaty w witaminy B1, B6 i C oraz w wapń, potas oraz magnez, ale również selen.

16. Por

Mocny i intensywny zarówno smak, jak również zapach to charakterystyczne cechy pora. Smak bardzo podobny do cebuli lub czosnku, jednak por zawiera związki siarki, które nadają mu aromatu przypisanego tylko i wyłącznie pod to warzywo. Zawiera flawonoidy, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Zatem warto go dodawać zarówno to potraw zimnych, jak również ciepłych.

17. Oliwki

Najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są oliwki. Są jednym z najważniejszych składników w diecie śródziemnomorskiej, która zdecydowanie jest jednym z najzdrowszych modeli odżywiania. Co więcej oliwa z oliwek jest wspaniałym dodatkiem do sałatek, dzięki czemu spożywając ją w takiej postaci zapobiegamy nowotworom oraz osteoporozie. Wszystko dzięki substancji o nazwie hydroksytyrozol.

18. Grzyby shiitake

Grzyby shiitake są zdecydowanie traktowane jako warzywo, warto je spożywać choćby ze względu na ich duże zasoby minerałów, w tym przede wszystkim żelaza. Żelazo zawarte w grzybach shiitake jest lepiej przyswajalne przez organizm, dlatego też zaleca się spożywanie ich w leczeniu niedokrwistości. Warto wspomnieć również o tym, że są źródłem kwasu pantotenowego, witaminy B12, selenu, miedzi oraz cynku.

19. Algi morskie

Algi morskie zyskują coraz więcej zwolenników już nie tylko ze względu na znakomite działanie pielęgnujące urodę, ale również jako dodatek do zdrowego jedzenia, które staje się coraz bardziej modne. Warto wspomnieć, że algi morskie mają bardzo szerokie spektrum i zawierają znaczną ilość witamin i minerałów od grupy A, B, C po E, K oraz magnez i chlorofil, a także żelazo.
Zielony groszek - 21 cennych warzyw

20. Zielony groszek

Bogatym w składniki odżywcze jest również zielony groszek. Często wykorzystywany jako dodatek do potraw, należy do roślin strączkowych bogatych w białko roślinne oraz dobre węglowodany i skrobię. To co wyróżnia zielony groszek to słodki smak, dlatego też można stosować go jako dodatek i nośnik smaku. Regularne spożywanie zapobiega nowotworom , w tym żołądka dzięki zawartości koumestrolu.

21. Liście rzepy

Ostatnim na naszej liście warzywem są liście rzepy, które mają charakterystyczny gorzki smak. Jednak mimo to warto skusić się na spożycie tego warzywa, ponieważ zawiera bardzo dużo wapnia, witaminy K, A, C oraz magnezu i miedzi. Ponadto jest fantastycznym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz antyoksydantów np. beta-karoten.

Czytaj również: Najlepsze diety odchudzające


Szukasz produktu na odchudzanie? Świetnie, bowiem przedstawiamy jeden z najpopularniejszych suplementów na odchudzanie w ostatnich latach, który dostępny jest w atrakcyjnej ofercie rabatowej. Kapsułki na odchudzanie SlimBerry to jedne z najczęściej kupowanych suplementów w 2018 roku. Zastosowane w nim składniki bogate są w witaminy i wiele innych właściwości. Kliknij w poniższy przycisk by przejść do strony z ofertą.

Opinie SlimBerry i recenzja blogerki

Oferta dostępna do dnia: 19.04.2024


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *