Przejdź do treści

Wszystko na temat odżywek białkowych – Białka

OFERTA RYNKOWA JEST W TEJ MATERII DOŚĆ BOGATA I DO WYBORU MAMY BARDZO SZYBKO WCHŁANIALNE BIAŁKA SERWATKOWE ORAZ WOLNO WCHTANIALNE KAZEINOWE NP. KAZEINĘ MICELARNĄ. JEST ONA TRAWIONA POWOLI, PONIEWAŻ W PRZEWODZIE POKARMOWYM TWORZY FORMĘ PODOBNĄ DO ŻELU, Z KTÓREJ AMINOKWASY UWALNIANE SĄ STOPNIOWO. BADANIA DOTYCZĄCE KAZEINY WYKAZAŁY, ŻE PODCZAS JEJ SPOŻYCIA ILOŚĆ AMINOKWASÓW WE KRWI ORAZ STOPIEŃ SYNTEZY BIAŁEK OSIĄGAJĄ MAKSIMUM W CIĄGU 3-4 GODZIN. JEDNAKŻE CAŁKOWITY CZAS UWALNIANIA AMINOKWASÓW DO OBIEGU KRWI MOŻE WYNOSIĆ NAWET DO SIEDMIU GODZIN. Z UWAGI NA FAKT, ŻE BIAŁKA KAZEINY DOSTAJĄ SIĘ DO KRWIOBIEGU POWOLI, WYWIERAJĄ ONE NIEWIELKI WPŁYW NA PROCESY SYNTEZY BIAŁEK. ICH SIŁA JEDNAK TKWI WE WŁAŚCIWOŚCIACH HAMUJĄCYCH ICH ROZPAD. INNYMI SŁOWY, JEST TO ŚWIETNE BIAŁKO ZAPOBIEGAJĄCE ROZPADOWI MIĘŚNI. DLATEGO TEŻ IDEALNĄ PORĄ NA SPOŻYWANIE KAZEINY JEST TA, GDY NIE POTRZEBUJEMY ZASILENIA AMINOKWASAMI OD ZARAZ. PRZEZ LATA KULTURYŚCI TWIERDZILI, ŻE ABY SZYBKO ZWIĘKSZYĆ PRODUKCJĘ BIAŁKA W MIĘŚNIACH, BIAŁKO SERWATKOWE NALEŻY SPOŻYĆ ZARAZ PO ZAKOŃCZENIU TRENINGU, A KAZEINĘ – PRZED PÓJŚCIEM SPAĆ, TAK ABY UZYSKAĆ STAŁY DOSTĘP DO AMINOKWASÓW W TRAKCIE SNU.

Wszystko na temat odżywek białkowych

ZARÓWNO BIAŁKO SERWATKOWE, JAK I KAZEINA SĄ FRAKCJAMI PROTEINOWYM POZYSKIWANYMI Z R KA. PIERWSZE Z NICH NALEŻĄ DO PROTEIN ROZPUSZCZALNYCH, KTÓRYCH ZAWARTOŚĆ WAHA SIĘ W GRANICACH 20% WSZYSTKICH BIAŁEK WYSTĘPUJĄCYCH W MLEKU. JEDNAK GŁÓWNYM BIAŁKIEM WYSTĘPUJĄCYM W MLEKU (POZOSTAŁE 80%) SĄ PROTEINY NIEROZPUSZCZALNE ZAWIESZONE W NIM W FORMIE MICELI KAZEINOWYCH. KAZEINA CIESZY SIĘ UZNANIEM W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM. TO WŁAŚNIE Z TEJ FRAKCJI OD SETEK LAT POWSTAJĄ RÓŻNEGO RODZAJU SERY. SERWATKA UZNAWANA BYŁA JESZCZE KILKANAŚCIE LAT TEMU ZA PRODUKT UBOCZNY I CZĘSTO PRZEZNACZANO JĄ NA PASZĘ DLA ZWIERZĄT LUB WRĘCZ SKŁADOWANO JAKO ODPAD. PONAD DEKADĘ TEMU OKRZYKNIĘTO JĄ JEDNAK KRÓLOWĄ ŻYWNOŚCI DLA SPORTOWCÓW, A POZYSKIWANE Z NIEJ PROTEINY UZNANO ZA WZORCOWE. ZA JEJ PROMOCJĘ ODPOWIADALI (NIEŻYJĄCY JUŻ) DAŃ DUCHAINE I DAVE JENKINS Z FIRMY DESIGNER WHEY. ODKRYTO WÓWCZAS, ŻE BIAŁKO SERWATKI JEST NIEZWYKLE BOGATE W AMINOKWASY ROZGAŁĘZIONE (BCAA), Z KTÓRYCH W ZNACZNYM STOPNIU SKŁADAJĄ SIĘ BIAŁKA KURCZLIWE W MIĘŚNIACH. OPRÓCZ WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI BCAA SERWATKA JEST RÓWNIEŻ BIAŁKIEM KOMPLETNYM, BEZ AMINOKWASÓW OGRANICZAJĄCYCH, DZIĘKI CZEMU STAŁA SIĘ WYSOCE POŻĄDANA WŚRÓD KULTURYSTÓW I INNYCH SPORTOWCÓW. IZOLAT BIAŁKA SERWATKI ZAWARTY NP. W ISOLATE 100 PODDANY HYDROLIZIE W PRZEWODZIE POKARMOWYM JEST SZYBKO WCHŁANIANY I DOSTARCZA ORGANIZMOWI ZNACZNEJ DAWKI L-LEUCYNY (JEDNEGO Z TRZECH BCAA). EFEKTEM KOŃCOWYM JEST SILNE DZIAŁANIE PROANABOLICZNE, ZA KTÓRE PO CZĘŚCI ODPOWIADA EFEKT INSULINOGEN-NY WYWOŁANY SZYBKĄ ABSORPCJĄ BIAŁKA, A TAKŻE SZLAKI METABOLICZNE, AKTYWOWANE DZIĘKI WZROSTOWI POZIOMU LEUCYNY W KOMÓRKACH. WSZYSTKO TO SPRAWIA, ŻE BIAŁKA SERWATKOWE SĄ JEDNĄ Z NAJBARDZIEJ POŻĄDANYCH FRAKCJI PROTEINOWYCH DO PODANIA ZARAZ PO INTENSYWNYM TRENINGU SIŁOWYM CELEM NASILENIA SYNTEZY PROTEIN. STRONĄ UJEMNĄ PRZYJMOWANIA SERWATKI JEST TO, ŻE POPRZEZ STYMULACJĘ INSULINY I AKTYWACJĘ PROCESÓW ANABOLICZNYCH MOŻE ONA DOPROWADZIĆ DO POWSTANIA TKANKI TŁUSZCZOWEJ PRZY DODATNIM BILANSIE KALORYCZNYM. ZDAJE SIĘ JEDNAK, ŻE NA TAKIE EFEKTY NARAŻONE SĄ JEDYNIE OSOBY CECHUJĄCE SIĘ INSULINOOPORNOŚCIĄ ORAZ CI, KTÓRZY POD WPŁYWEM BADAŃ DOTYCZĄCYCH ANABOLICZNYCH WŁAŚCIWOŚCI PROTEIN SERWATKOWYCH UZNAJĄ JE JAKO GŁÓWNE ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE. SKUTKIEM TEGO CO 2-3 GODZINY DO ORGANIZMU TRA-FIA BOGATA BATERIA AMINOKWASÓW SZYBKOWCHŁANIALNYCH, KTÓRE PROWADZĄ DO NADMIERNEJ STYMULACJI INSULINY I W EFEKCIE KOŃCOWYM – TYCIA. JEDNAK UŻYWAJĄC SUPLEMENTU ZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM, CZYLI DO 3 RAZY DZIENNIE PO OKOŁO 30 G, MOŻEMY LICZYĆ NA PROANABOLICZNE WŁAŚCIWOŚCI ZWIĄZANE JEDYNIE Z HIPERTROFIĄ TKANKI MIĘŚNIOWEJ.

NIE ZNACZY TO WCALE, ŻE DLA BIAŁKA SERWATKOWEGO NIE MA MIEJSCA W DIECIE REDUKCYJNEJ. WPROST PRZECIWNIE – STOSOWANA JAK NALEŻY I W ODPOWIEDNICH ILOŚCIACH WYKAZUJE WŁAŚCIWOŚCI POMOCNE W UTRACIE TŁUSZCZU. NAUKOWCY ZAUWAŻYLI, ŻE DIETY WYSOKOBIAŁKOWE (OGÓLNIE WSZYSTKIE, W KTÓRYCH WIĘCEJ NIŻ 25% KALORII POCHODZI Z BIAŁKA) TŁUMIĄ APETYT I WYDŁUŻAJĄ CZAS SYTOŚCI PO POSIŁKU. OZNACZA TO, ŻE W PRZYPADKU POŻYWIENIA WYSOKOBIAŁKO-WEGO LUDZIE CZUJĄ SIĘ BARDZIEJ I DŁUŻEJ NAJEDZENI NIŻ PO JEDZENIU TRADYCYJNYM, CZYLI TAKIM, W KTÓRYM ENERGIA Z BIAŁKA WYNOSI OKOŁO 15% DOSTARCZONYCH KALORII. EFEKT TEN WYSTĘPUJE PRZY POSIŁKACH WZBOGACANYCH O BIAŁKO SERWATKI, A JEST RÓWNIEŻ OBSERWOWANY PRZY SUPLEMENTACJI LEUCYNĄ, W KTÓRĄ SERWATKA OBFITUJE. JEDNAK OPRÓCZ OBNIŻENIA ŁAKNIENIA, BIAŁKO SERWATKOWE JEST RÓWNIEŻ W STANIE WZMOCNIĆ WYWOŁANĄ DIETĄ TERMOGENEZĘ (PROCES SPALANIA KALORII SPOWODOWANY TRAWIENIEM I POBIERANIEM POKARMU). OBYDWA TE EFEKTY ZOSTAŁY ZADEMONSTROWANE W EKSPERYMENCIE OPISANYM W „BRITISH JOURNAL OF NUTRITION”, W KTÓRYM POKAZANO, ŻE BADANI SPALALI OKOŁO 50 KCAL WIĘCEJ, ZJADAJĄC POSIŁEK SKŁADAJĄCY SIĘ W 41% POD WZGLĘDEM PULI KALORII Z BIAŁKA, NIŻ MIAŁO TO MIEJSCE W PRZYPADKU STANDARDOWYCH 15%. DODATKOWO PO POSIŁKU MIELI MNIEJSZE UCZUCIE GTODU. PO DO-DANIU DO SERWATKI ALFA-LAKTOALBUMINY ODNOTOWANO NIEZNACZNY WZROST SPALANIA KALORII, NATOMIAST UCZUCIE NASYCENIA BYŁO JUŻ ZNACZNIE SILNIEJSZE.

Kazeina, druga z protein mleka, nie cieszyła się popularnością do momentu odkrycia, że skutecznie chroni przed utratą białka (działanie antykataboliczne), podczas gdy serwatka poprawia bilans białkowy (zapewniając działanie anaboliczne). Tak jak w przypadku każdego białka, większa zawartość kazeiny w posiłku powodowała silniejszą supresję uczucia głodu. W przeprowadzonym w 2009 roku badaniu naukowcy porównali wpływ białek serwatkowych oraz kazeiny na tłumienie głodu. Okazało się, że przy niskiej koncentracji (10%) najlepiej działała serwatka, jednak przy 25% wszystkie białka były równie skuteczne. W przypadku odchudzania trudno jest określić „najlepsze zastosowanie” dla białek wolnowchłanialnych – w tym kazeiny. Jednak badania empiryczne sugerują, że kazeina powoduje silniejsze i dłuższe uczucie sytości, także ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne (po związaniu wody pęcznieje, wywołując w ten sposób odczucie sytości i pełności w sposób mechaniczny). Ponadto cieszy się ona reputacją środka antykatabolicznego, dlatego może się okazać doskonałym dodatkiem do ostatniego posiłku lub przekąski przed snem, a także jako uniwersalne białko do stosowania między posiłkami. Rynek oferuje nam szerokie spektrum odżywek proteinowych zawierających białka kazeinowe. Mogą one występować w różnych formach – kazeinianów (głównie sodu i wapnia) np. NIGHT PROTEIN BLEND, oraz w formie natywnej (naturalnie występującej w mleku), czyli kazeiny micelarnej np. CASEIN 100. Pierwsze są nieco tańsze i możemy je porównać pod kątem jakościowym do koncentratu białka serwatkowego, natomiast kazeina micelarna to najdoskonalsza forma białek kazeinowych, którą pod kątem biodostępności możemy postawić na równi z izolatem białka serwatki.

Chociaż suplementy białek mlecznych są pozbawione alergizującej gamma-laktoalbuminy, część osób, stosując wszelkie formy kazeiny, może być narażona na wzrost czynnika zwanego homocysteiną, która wnosi tendencje zapalne do organizmu ludzkiego. Poza oczywistymi wskaźnikami aterogennymi (związanymi z ryzykiem istnienia chorób sercowo-naczyniowych) – takimi jak poziom trójglicerydów, LDL, HOL – warto przebadać również homocysteinę tak przed zastosowaniem produktów nabiałowych oraz suplementów białek mlecznych, jak i miesiąc po ich stosowaniu. Nie ma tutaj co demonizować, gdyż suplementy diety zawierające kazeinę to nie to samo, co kostka twarogu, jednak ostrożności nigdy nie za wiele.

Dla kulturystów i innych sportowców białko to podstawa, jest ono również jednym z najsilniejszych narzędzi promujących procesy odchudzania i tłumienia apetytu. Różne źródła białka mają różne właściwości sugerujące ich „najlepsze zastosowanie”. Białko serwatkowe doskonale nadaje się na napój przed treningowy i potreningowy, napełniając ciało aminokwasami pomocnymi przy regeneracji.
Kazeina ma właściwości antykataboliczne, co pozwala na zredukowanie utraty suchej masy mięśniowej przy diecie nisko-kalorycznej. Ma również silne działanie sycące, a ponieważ jest białkiem kompletnym, doskonale nadaje się nie tylko na ostatni posiłek w ciągu dnia ale także w jego trakcie jako zamiennik białka w posiłkach, czy też pomiędzy nimi. W nocy uczucie głodu będzie stłumione, a mięśnie chronione przed wywołanym brakiem pożywienia rozkładem.

KAZEINA – Białko kazeinowe
IDEALNE ROZWIĄZANIE DLA OSÓB, KTÓRE NIE MAJĄ CZASU NA PEŁNOWARTOŚCIOWE ŚNIADANIE. KAZEINA MI-CELARNA PĘCZNIEJE W PRZEWODZIE POKARMOWYM REHO ZAPEWNIAJĄC DŁUGOTRWAŁE UCZUCIE SYTOŚCI I STARO MZEBIMZEMU BILNY DOSTĘP AMINOKWASÓW.
JEŚLI NIE MASZ MOŻLIWOŚCI ZJEDZENIA PEŁNEGO POSIŁKU POTRENINGOWEGO TO KAZEINA MICELARNA PO-ŁĄCZENIU Z ODŻYWKĄ WĘGLOWODANOWĄ IDEALNIE GO ZASTĄPI, CHRONIĄC MIĘŚNIE PRZED POTRENINGO-WYM KATABOLIZMEM.
GDY TWOJA DIETA NIE SKŁADA SIĘ Z 6 ZOPTYMALIZOWANYCH POSIŁKÓW MOŻESZ ZNACZNIE POPRAWIĆ SWOJĄ SYLWETKĘ JEŚLI W CIĄGU DNIA ZASTOSUJESZ WOLNOW-CHŁANIALNE PROTEINY NP. KAZEINĘ MICELARNA.
POŁĄCZ KAZEINĘ ZE ŹRÓDŁEM ZŁOŻONYCH WĘGLOWODANÓW, A OTRZYMASZ SYCĄCY POSIŁEK, KTÓRY ZABEZPIECZY POTRZEBY ODŻYWCZE TWOICH MIĘŚNI NA KILKA GODZIN. TAKIE ZESTAWIENIE BĘDZIE NAJBARDZIEJ ZBLIŻONE DO NORMALNEGO, ZBILANSOWANEGO POSIŁKU.
KAZEINA MICELARNA TO NAJLEPSZE BIAŁKO PRZED SNEM, KTÓRE W TRAKCIE CAŁEGO OKRESU NOCNEJ REGENERACJI BĘDZIE UWALNIAĆ DO KRWIOOBIEGU WSZYSTKIE NIEZBĘDNE AMINOKWASY, CHRONIĄC MIĘŚNIE PRZED NOCNYM KATABOLIZMEM.

WHEY – Białko Serwatkowe
ZASTOSUJ BIAŁKA SERWATKOWE DO 1,5 H PO TRENINGU, JESZCZE PRZED POSIŁKIEM, A MIĘŚNIE SZYBKO OTRZYMAJĄ MAKSYMALNĄ DAWKĘ ANABOLICZ-NYCH AMINOKWASÓW.
W OKRESIE GDY ZAPOTRZEBOWANIE NA BIAŁKO ZNACZĄCO WZRASTA DODAJ DO SWOJEJ DIETY BIAŁKA SER-WATKOWE ZAWARTE, A TWOJE MIĘŚNIE DOSTANĄ DODATKOWY IMPULS DO WZROSTU.
BIAŁKA SERWATKOWE W POŁĄCZENIU Z SZYBKO WCHŁANIANYMI WĘGLOWODANAMI TO BARDZO DOBRE ROZ-WIĄZANIE DLA OSÓB, KTÓRYM ZALEŻY NA NATYCHMIASTOWYM UZUPEŁNIENIU NAJWAŻNIEJSZYCH DLA MIĘŚNI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH.
DOBRY POMYSŁ NA OSTATNI POSIŁEK W CIĄGU DNIA, SZCZEGÓLNIE DLA OSÓB O WOLNIEJSZEJ PRZEMIANIE MATERII. DOSTARCZAJĄC NIEZBĘDNEJ PORCJI SKONCENTROWANEGO BIAŁKA SERWATKOWEGO, KTÓRE SZYBKO SIĘ WCHŁONIE, ROZPĘDZISZ SWÓJ METABOLIZM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *