Węglowodany – których unikać?

Węglowodany – których unikać?
5 (100%) 1 głosów

Węglowodany służą Naszemu organizmowi za swego rodzaju “paliwo” – to przede wszystkim cukry, skrobia i błonnik.
Węglowodany przekształcając się w Naszym organizmie w glukozę, dodają sił, energii i sprawiają, że Nasze ciało szybciej regeneruje się po ich spożyciu – niestety jednak nie wszystkie. Niektóre węglowodany lub ich nadwyżki przekształcają się w tłuszcze, będące tzw. energią zgromadzoną i czekają na “zagospodarowanie” w organizmie.

Węglowodanów nie należy spożywać w nadmiernej ilości!

Węglowodany to źródło energii jednak, jeśli przesadzimy z ich ilością – nie zdziwmy się jeśli zauważymy u siebie wzrost wagi.

W spożywanych pokarmach mamy dwa rodzaje węglowodanów:

  • Węglowodany złożone – to te “dobre”, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi i powinny być bazą każdego posiłku oraz na stałe zagościć w Naszym jadłospisie. Są to m.in. rośliny strączkowe, owoce, warzywa oraz produkty z pełnego ziarna (makarony, pieczywo pełnoziarniste, ryż).
  • Węglowodany proste – tutaj sprawa wygląda nieco inaczej. Węglowodany proste, czyli różnego rodzaju słodycze, białe pieczywo, biały ryż, napoje gazowane etc. sprawiają, że w Naszym organizmie zbiera się glukoza, która przedostając się do krwioobiegu, podnosi poziom cukru we krwi (sztuczne cukry w napojach gazowanych czy słodyczach to najprostsza droga do szybkiego wzrostu cholesterolu we krwi). Jeśli cukier ten nie zostanie spożytkowany, w organizmie wytworzy się insulina, która usunie glukozę z krwioobiegu, przenosząc ją do komórek, gdzie zostanie przemieniona w tłuszcz. I problem z cholesterolem gotowy.

Jak odróżnić węglowodany dobre od złych?

Najprostszym sposobem jest zwracanie uwagi na indeks glikemiczny (IG) produktów, które zamierzamy spożyć. Indeks glikemiczny to najprościej mówiąc – klasyfikacja produktów żywnościowych, na podstawie wpływu na zawartość glukozy we krwi zwykle w ok. 2-3 godziny po ich spożyciu.
Produkty z bardzo wysokim indeksem glikemicznym (przekraczającym 60 punktów) to m.in.: arbuzy, banany, melony, ser żółty, ziemniaki, białe pieczywo, ciastka i słodycze, sztucznie słodzone napoje gazowane, płatki kukurydziane, miód, buraki.
Dobierając produkty do swojego jadłospisu, należy kierować się jak najniższym wskaźnikiem indeksu glikemicznego oraz wysokością zawartości białka. Ma to tak ogromne znaczenie dla zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ im niższa wartość IG, tym wolniej produkt przyswaja się w naszym organizmie a poziom glukozy we krwi spada, co sprawia, że nasz apetyt jest zaspokojony przez dłuższy okres czasu i ryzyko wystąpienia sytuacji związanych z nagłymi napadami łaknienia – spada do minimum.
Najlepiej jest spożywać produkty, których indeks glikemiczny nie przekracza 50 punktów. Są to produkty najkorzystniejsze dla Naszego organizmu oraz eliminujące ryzyko wystąpienia cholesterolu we krwi.

Pamiętajmy, że w walce z cholesterolem odpowiednia dieta nie zapewni Nam 100-procentowego sukcesu. Możemy go osiągnąć jedynie poprzez połączenie wartościowej, zbilansowanej diety z aktywnością fizyczną np. pływaniem, jazdą na rowerze, regularnymi spacerami czy bieganiem.

Odpowiedz:

Twój email nie zostanie opublikowany.

Atrakcyjna oferta popularnego preparatu na odchudzanie SlimBerry z rabatem już dostępna w Polsce.Sprawdź ofertę SlimBerry
+