Dlaczego nie warto przesadzać z solą?

Zachowując dobrze zbilansowaną dietę można uniknąć wielu groźnych dla zdrowia przypadłości, które z czasem rozwijają się w choroby przewlekłe.

Większość ludzi posiada teoretyczną wiedzę dotyczącą właściwego komponowania posiłków, jednak pomimo tego, wciąż w codziennej diecie przeciętnego Polaka występuje nadmiar soli.

Zalecana dzienna dawka soli

Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na sód na 5 gramów.

Zalecenie to dotyczy zdrowej osoby dorosłej – warto zwrócić uwagę na fakt, że dzieci potrzebują znacznie mniej soli.

Ograniczenia w spożyciu soli zalecane są także osobom cierpiącym na wiele schorzeń, w tym na choroby nerek.

Sól to nie tylko popularna przyprawa w kuchni – znajduje się ona także w większości przetworzonej żywności dostępnej na sklepowych półkach.

Jakie konsekwencje może mieć przyjmowanie zbyt dużych dawek soli?

Nadmierne gromadzenie się wody w organizmie

Spożywanie soli w dużych dawkach (według badań Polacy niemal dwukrotnie przekraczają dzienną normę zalecaną przez WHO) może być przyczyną gromadzenia się wody w organizmie.

Sód odpowiedzialny jest między innymi za wysysanie życiodajnej wody z komórek i przetrzymywanie jej w przestrzeni między komórkami.

Pierwszym objawem świadczącym o gromadzeniu zapasów wody w organizmie są opuchnięte kostki oraz przyrost obwodu brzucha. Dowiedz się więcej o gromadzeniu wody w organizmie tutaj.

Nadmiar soli przyczyną wielu groźnych chorób

Sporadyczne przekraczanie zalecanych dawek nie odbije się negatywnie na zdrowiu, jednak jeżeli ktoś nieustannie używa zbyt dużych ilości soli, to musi liczyć się z tym, że w jego organizmie prędzej czy później pojawią się negatywne skutki takiego działania.

Lista chorób i dolegliwości powodowanych przez nadmiar sodu w organizmie jest bardzo długa.

Należy wśród nich wymienić przede wszystkich choroby nerek (w tym wypadku przeważa kamica nerkowa), nadciśnienie tętnicze (jest to jedno z najbardziej niebezpiecznych schorzeń, które w krótkim czasie może doprowadzić do niewydolności krążeniowej),a także nowotwory przewodu pokarmowego.

Dieta bogata w sól zaostrza również przebieg takich schorzeń jak cukrzyca.

Jak pokazuje doświadczenie wielu osób, obecność soli w kuchni nie jest niezbędna – z powodzeniem można zastąpić ją aromatycznymi ziołami, które w delikatny sposób podkreślą smak potraw, a przy tym będą miały korzystny wpływ na zdrowie.

Dlaczego nie warto przesadzać z solą?
3 (60%) 2 głosów

1 opinii On Dlaczego nie warto przesadzać z solą?

  • Avatar

    Ogarnizm radzi sobie doskonale z nadmiarem soli, a gorzej z jej niedoborem. W związku z tym lepiej jeść jej za dużo niż za mało. Po prostu ją wysaliny, a jeśli zatrzymujemy wodę, to są inne przyczyny.

Skomentuj:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Atrakcyjna oferta popularnego preparatu na odchudzanie SlimBerry z rabatem już dostępna w Polsce.Sprawdź ofertę SlimBerry