Przejdź do treści

3 sposoby aby kawa stała się sposobem na odchudzanie

Kawa stanowi niemalże stały rytuał naszego życia. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy, szczególnie porannej . Okazuje się jednak, że kawa może stać się idealnym spalaczem tłuszczu, pomagającym w odchudzaniu, lepiej niż tabletki lub suplementy spalające tłuszcz. Dowiedz się co zrobić aby codzienna kawa sprzyjała odchudzaniu.

Kawa powszechnie uważana jest za napój niezdrowy. Mało kto wie, że kawa stanowi naturalny spalacz tłuszczu. Zostało to dokładnie zbadane przez naukowców. Okazuje się, że kawa jest najskuteczniejszym środkiem spalającym tłuszcz. Mało tego kawa stanowi przyjemny sposób spalania tłuszczu. Znacznie przyjemniej jest wypić aromatyczną małą czarną, szczególnie w gronie przyjaciół, niż łykać tabletki odchudzające czy też suplementy na odchudzanie.

Wpływ kawy na odchudzanie

Niestety kawa nie będzie zdrowym napojem jeśli dodasz do niej cukier, sztuczny słodzik, tłuste mleko czy też sztuczną śmietankę.

Według najnowszych badań kawa jest w stanie przyspieszyć spalanie tłuszczu nawet o kilkadziesiąt procent. Kawa czarna zawiera kofeinę, która jest naturalnym spalaczem tłuszczu. Ponadto kawa jest bogatym źródłem antyoksydantów, związków fenolowych, kwasu chlorogenowego i wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Wiele związków zawartych w kawie działa na człowieka relaksująco. Ponadto wpływa skutecznie na odmładzanie i odchudzanie.

W jaki sposób przyspieszyć proces chudnięcia wykorzystując codzienną kawę? Poznaj podstawowe zasady, dzięki którym codzienne picie kawy stanie się nie tylko przyjemnym rytuałem lecz także sprawi, że szybciej stracisz zbędne kilogramy i będziesz cieszyć się zgrabną sylwetką.

Sprawdź również popularny preparat na odchudzanie SlimBerry opinie i efekty już teraz.

Zasada 1

Naucz się pić kawy niesłodzonej. Cukier czy sztuczne słodziki nie pomogą ci schudnąć. Przeciwnie przyczynią się do odkładania tkanki tłuszczowej. Jeśli bardzo chcesz wypić kawę słodką, dodaj odrobinę miodu. Jednak staraj się przyzwyczaić do kawy niesłodzonej.

Jeśli jesteś w kawiarni, raczej zrezygnuj z kaw o fantazyjnie brzmiących nazwach. Są to napoje kawowe zawierające mnóstwo sztucznych dodatków a ponadto cukier, syropy cukrowe czy też sztuczne słodziki, które ogromnie zwiększają kaloryczność kawy. Nie wiedząc o tym spożywasz ogromne ilości cukru.

Zasada 2

Zrezygnuj z gotowych śmietanek do kawy. Dotyczy to zarówno śmietanek do kawy w proszku jak i śmietanek w płynie. Nie są one zdrowe. Zawierają tłuszcze trans i wiele szkodliwych dla zdrowia substancji. Ponadto te śmietanki do kawy są bardzo kaloryczne i zawierają dużo tłuszczu.

Jeśli lubisz kawę z mlekiem dodaj do kawy zwykłego, świeżego mleka z mniejszą zawartością tłuszczu. Wybieraj mleko świeże a nie UHT. Mleko świeże posiada wiele cennych składników odżywczych jak minerały, wapń, potas i fosfor, a ponadto witaminy A, D i E.

Pozytywny wpływ kawy na odchudzanie

Zasada 3

Pomyśl o dodawaniu do kawy dodatkowych antyoksydantów, które są nie tylko zdrowe ale wzbogacają smak kawy. Świetnym dodatkiem do kawy jest cynamon, który wspaniale poprawia smak kawy. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi.
Innym ciekawym dodatkiem smakowym do kawy może być kakao. Kakao również stanowi świetny antyutleniacz. Ma on niezwykłe zdrowotne właściwości. Między innymi obniża ciśnienie krwi.
Ciekawym i mało znanym antyutleniaczem jest herbata Macha. Można nią wspaniale wzbogacić kawę. Herbata Macha nie jest zwykłą zieloną herbatą. Posiada ona szczególne związki organiczne zwane katechinami. Katechiny są najsilniej działającymi antyoksydantami. W herbacie Macha znajduje się galusan epigalokatechin (EGCG), który ma ogromne zdolności zapobiegający ryzyku powstania raka. Według badań Macha posiada dużo więcej EGCG niż inne zielone herbaty. Można powiedzieć, że jeden kubek herbaty Macha ma tyle EGCG co 10 kubków zwykłej zielonej herbaty.

Zasada 4

Korzystaj z miarę możliwości z kawy ekologicznej oznaczonej certyfikatami BIO. Ponieważ kawa stała się bardzo popularna i jej produkcja znacznie wzrosła, dodaje się do upraw duże ilości herbicydów, fungicydów i pestycydów oraz nawozów sztucznych. Mogą one powodować zaburzenia hormonalne zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Związki stosowane do upraw kawy mogą działać jak ksenoestrodgeny. Inne skutki tych związków, które mogą być obecne w kawie, to “wydęty brzuch”, niepłodność i inne zaburzenia.
Dlatego też lepiej jest kupować kawę z upraw ekologicznych gdzie uprawa odbywa się bez chemicznych dodatków.

Poniżej znajdziesz ciekawy i bardzo zdrowy przepis na aromatyczną kawę, która jest nie tylko zdrowa lecz także smaczna i co ważne spala tłuszcz i pomaga w odchudzaniu. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1/2 litra wody
  • 3 łyżeczki mielonej kawy
  • 2 łyżeczki herbaty macha (opcjonalnie rodzaj zielonej herbaty)
  • cynamon, na czubku łyżeczki (około 1/5)
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Zagotuj wodę w małym rondelku. Dodaj kawę, cynamon, goździki, kardamon i kakao. Następnie gotuj na jak najmniejszym ogniu przez około 4-5 minut. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 1 minutkę. W tym czasie kawa i przyprawy opadną na dno.
Teraz już możesz raczyć się zdrową kawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *