OTMUCHÓW, FREE FOOD SUPER POWER PROTEIN COCOA

Primo: udobruchać.

Zapewne słyszeliście, że ulokowanie produktów na półkach sklepowych nie jest przypadkiem. Półprodukty położone są tak, że do sera dokupimy wędlinę, mimo iż mamy w domu jeszcze jedno całe opakowanie. Albo, co gorsza, idąc tylko po bułki (względnie ryż, bo bułka to przecież śmierć) przy kasie się okazuje, że trzeba zapłacić karta, bo z zaplanowanych 3zł zrobiło się 23.

Free Food super power protein cocoa to książkowy przykład tego, jak powinno postępować się z klientem. Udobruchany promocją na ciastka Oreo, robi obrót o 180 stopni i trafia wzrokiem na nowość. Na coś biednie rzucone, pomiędzy ryże i makarony. Opakowanie średnie, więc pokusa zakupu powinna być znikoma. Powinna, gdyby nie fakt działania hormonu oreoszczęścia.

Wyjątkowo przed wrzuceniem batonu do koszyka, spojrzałem na producenta.  Białkowca od Otmuchowa już kiedyś trafiłem, więc tak naprawdę pozostało mniej niewiadomych niż mogłoby się wydawać. Miał to był słodki ulepek, ze średniej jakości nadzieniem (w sensie smaku, nie konsystencji) oblany mleczną polewą. Słodko-gorzka gryząca białkowa cukrowa przekąska. Po prostu słodycz z nieco większą zawartością białka niż w standardowym kakaowym batoniku.

Twardy, gęsty, mięsisty. Charakterystycznie żujkowaty (modelinowaty?) i równie charakterystycznie drażniący przełyk. Nieco w korelacji do trufli, ale tylko nie co. Kakao jak z cukierków na wagę, a czekoladowa polewa… no właśnie. Gdy kawałek batona gryzłem, była mocno średnia. Gdy natomiast pozwoliłem się całości „rozłożyć” w buzi, nabrał innych rumieńców. W ogóle nabrał rumieńców. Czekolada była słodka, przyjemna i w zasadzie mogłaby leżeć na półkach, tuż obok innych firm. No-namowe figurka (mikołaj, zajączek itp.) z pewnością to nie była.

Skład

Koncentrat białek serwatkowych 31% (mleko), syrop glukozowy, czekolada mleczna 17% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, emulgator; lecytyny, naturalny aromat waniliowy), oligofruktoza, olej kokosowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, inulina**, jogurt w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,7%, serwatka w proszku (z mleka), magnez, mleko odtłuszczone, aromat naturalny, emulgator lecytyny (z soi).*oligofruktoza 6g w 100g produktu **inulina 2,5g w 100g produktu.

Informacja dodatkowa: Produkt może zawierać gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu.

Słowniczek

lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
lecytyny – pełnią funkcję emulgatorów i stabilizatorów. Stosowane do zmiękczania czekolady.
miazga kakaowa – najważniejszy półprodukt w potrzebny do stworzenia czekolady. Powstanie z ziaren kakaowca. Gorzkie tabliczki mają jej 70%+ w swojej zawartości.
serwatka w proszku – serwatka jest odpadem z którego można „wyciągnąć” podczas procesów np. białko serwatkowe (popularna odżywka treningowa), pozbywając się jednocześnie laktozy. Białko serwatkowe zatem nie jest tym samym co serwatka.
sorbit (syrop sorbitolowy, sorbitol, E420) – wchłania się wolniej niż fruktoza oraz sacharoza. Pełni rolę stabilizatora, słodzika. Utrzymuje wilgoć.
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
tłuszcz kakaowy (masło kakaowe, olej kakaowy) – wydobywany jest z nasion kakaowca po ich (w skrócie) oczyszczeniu, uprażeniu i zmieleniu. Wykorzystywane często w produktach do pielęgnacji ciała.
tłuszcz kokosowy – wytwarzany poprzez metodę tłoczenia połączoną z rozgrzewaniem miąższu palmy kokosowej. Może być odkwaszany, rafinowany, wybielany. Stosowany w produkcji ciast, czekolad.Z powodzeniem może być stosowany jako „nawilżacz” do ciała.

W porównaniu do czarnulca, zniknął syrop glukozowo-fruktozowy (a także tłuszcz shea i palmowy) . Choć, jeszcze zobaczę jak wygląda sprawa w wariancie jogurtowym.

Wartości odżywcze

Free Food super power protein cocoa to 163kcal (podział BTW: 10g/6,0g/ 16g) na jeden baton.

Informacje o produkcie

Producent: Zakłady Przemysłu Cukierniczego „OTMUCHÓW” S.A., Otmuchów, Polska
Marka: Free Food
Nazwa: Baton białkowy z inuliną i magnezem z czekoladzie mlecznej
Kupione: Biedronka
Cena: 2,49zł

2 odpowiedzi

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *