BAKOMA, JOGURT BIO Z JAGODAMI

Jagoda? BIOrę.

Jagody to owoce niewdzięczne. Dobre w smaku (co odkryłem niedawno) i cholernie niedobre w stosunku do ubrań (to wiedziałem od dawna). Zwłaszcza białych ubrań. Koszula przyciąga je jak podłoga kromkę z masłem. Niektóre produktu tak modyfikują genetycznie, że te „czując” w powietrzu zaprogramowane obiekty, uderzają w nie. Takie są fakty. Tylko nikt tego nie może powiedzieć głośno.

Bakoma jogurt BIO z jagodami to kolejna tykająca bomba z tym owocem. O ile przy batonach ubrudzenie się było raczej trudne, tak przy jogurcie w… a jakże, BIAŁYM kubeczku, byłem ostrożny od samego początku. Ekologiczne rolnictwo stanowiło doskonałą przykrywkę niecnych założeń.

Pierwsza rzuca się w oczy konsystencja. To w sumie logiczne, acz wodnistość była tak wyraźna, że chciałem do podkreślić. Bakoma jogurt BIO z jagodami bardziej przypominał coś pitnego ze zgrubieniami niż dowolny jogurt kremowy lub naturalny. Pachniał orzeźwiająco i słodko. Nie w sposób jagodziankowy, ale w nieco chłodnikowy.

Strzępki owoców nie stanowiły nieprzyjemnego dodatku, przyjemnie drażniąc język. Z plusów to tyle. Minus, choć jeden, przyćmił odbiór całości. Jogurt miał, według mnie, zbyt duże natężenie śmietanki. Momentami czułem się tak, jakbym zlizywał „dekorację” z zupy (ew. wspomnianego chłodnika). Nie pasowało mi to w latach 90-tych zeszłego wieku, nie pasuje i teraz.

Skład

Mleko pasteryzowane BIO, jagody 13% BIO, cukier trzcinowy BIO, śmietanka pasteryzowana BIO, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i bifidobacterium lactis.

Słowniczek

bifidobacterium lactis – bakteria probiotyczna. Wspomaga pracę (i oczyszcza) jelita krętego oraz grubego.
lactobacillus acidophilus – bakteria powszechnie stosowana przy produkcji wyrobów mlecznych. Przywraca w naszych jelitach pracę drobnoustrojową. Wspomaga trawienie i wchłanianie się różnych składników odżywczych. Powszechnie stosowana jako dodatek przy produkcji jogurtów. Dobrze czuje się w zakwaszonym środowisku. Naturalnie występuje w mięsie, mleku, zbożach. Może przekształcić laktozę w kwas mlekowy.

Wartości odżywcze

Bakoma jogurt BIO z jagodami  to 130,2 kcal (podział BTW: 4,76g/ 3,5g/ 19883g) w 140-gramowym opakowaniu.

Informacje o produkcie

Producent: Bakoma
Marka: 
Nazwa:
Kupione: Biedronka
Cena: 1,69zł

5 odpowiedzi

  1. watson

    Cześć!
    Trafiłem tu poszukując opinii o owsiankach błyskawicznych, ale chciałem zwrócić uwagę na coś nie związanego z tematyką bloga. Otóż wykorzystany tu font bardzo utrudnia czytanie. Owszem, jest ładny, ale niestety niezbyt funkcjonalny. Literki takie jak „a”, szczególnie z innymi, mniej przypominającymi swój pierwowzór zlewają się w jedno i czasami trzeba spojrzeć na słowo dwa razy zanim dojdzie się co jest tak naprawdę napisane.

    To tyle z mojej strony,
    Powodzenia!

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *