DELICPOL, VITANELLA BISZKOPTY BEZGLUTENOWE

Bez glutenu ale z pretekstem.

Jakiś czas temu powiedziałem sobie, że na blogu będę ograniczał wrzucanie słodyczy. Faktycznie, okres marca był sponsorowany przez przekąski. Słone, słodkie, obojętnie. Sęk w tym, że zrobiło się ich po prostu za dużo (co nie znaczy, że nie były smaczne!). Dziś wchodząc do Biedronki, rozglądałem się za nowościami lub czymś interesującym. Wrzuciłem (kolejną) jaglankę do koszyka, ale to nie na nią miałem ochotę. Batony owocowe? Niby fajne, ale dla nich nie warto łamać postanowień. I tak oto oczom ukazał się dzisiejszy produkt.

Vitanella biszkopty bezglutenowe wygrały walkę z wewnętrznym „nie, poczekaj” głównie dlatego, że… W sumie nie wiem dlaczego wygrały. Ich zapowiedź widziałem już w jakiejś gazetce, więc szokiem poznawczym z pewnością nie były. Po prostu naszła mnie chęć na coś hmmm mącznego do rozpuszczenia w buzi. Jakkolwiek nieapetycznie by to brzmiało.

Poza tym miały stać się kolejną wariacją na temat składników do ciast. Wersja bez cukru od firmy Mamut już była, więc przyszła pora na inne „obostrzenie”. Jednak zanim przejdę do jakże zaskakującego opisu, napiszę jeszcze jedno. Delicpol, bo ona jest firmą odpowiedzialną za tę przekąskę, znam. Ba! Ja nawet byłem przeświadczony, że będzie to kolejny produkt z ich stajni, na moim blogu. Konrol ef wyjawił jednak inną rzeczywistość. Rzeczywistość była tym bardziej pokręcona, że na zaprzyjaźnionym blogu o słodyczach, także jej nie znalazłem. Prawdopodobnie więc, kojarzę ją z tułów opakowań, które czytałem w sklepach.

Lubię biszkopty. Większość dzieci je lubi. Dorosłych chyba też. Jeśli tylko nie są zalane masą z beznadziejnego ciasta, stanowią miły dla języka (gorzej dla obwodów ciała) bodziec. Jak pachną i jak smakują, wie chyba każdy. Prezentowane dziś, niczym się nie wyróżniają spośród „zasad rynku”. To, co mnie zainteresowało, to ich struktura. Były kruche i nieco twarde. Palec chcący wgnieść dziurę w kapeluszu (nie mówcie, że nigdy tak nie robiliście), prędzej połami go na kilka kawałków niż wywierci studnię. Ale taka chyba (twardawa) natura produktów bez glutenu. Opakowanie zniknęło w zamierzonym czasie, więc jako zastępnik oryginalnych smaków, spokojnie się nadaje.

Skład

Skrobia ziemniaczana, pasteryzowana masa jajowa, cukier, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, olej rośliny (rzepakowy), woda, maltodekstryna, serwatka w proszku (z mleka), substancja spulchniająca: węglany amonu; sól, stabilizator: guma guar, aromaty.

Słowniczek

guma guar (E412) – zagęszcza produkty, nadając jej żelową formę. Dzięki niej cząsteczki wody zawarte w produktach nie zamarzają. Uważana raczej za nieszkodliwą, ale zdarzają się przypadki wystąpienia na nią uczuleń.
maltodekstryna – stosowana głównie w celu niedopuszczenia do krystalizacji sacharozy w produktach, przedłużając tym samym ich termin przydatności do spożycia. Słabo słodka, jednak wchłania się bardzo szybko (tak jak glukoza). O szkodliwości dla zdrowia brakuje informacji.
węglan amonu (E503) – to regulator kwasowości i środek spulchniający. Wytwarzany z naturalnych składników, takich jak siarczan amonu i węglan wapnia.

Skrobia ziemniaczana nie zaskakuje, skoro czymś trzeba było mąkę pszenna zastąpić.

Wartości odżywcze

Vitanella biszkopty bezglutenowe to 489kcal  (BTW: 5,9g/ 10,8g/ 91,2g) w 120-gramowym opakowaniu.

Informacje o produkcie

Producent: Delicpol
Marka: Vitanella
Nazwa: Biszkopty bezglutenowe
Kupione: Biedronka
Cena: 2,99zł

6 odpowiedzi

  1. Niko

    W wartościach odżywczych coś mi nie pasuje… Swoja drogą- też mi jakby brakuje tego mącznego posmaku więc następnym razem jak będę w biedronce to się za nimi rozejrzę 😉

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Faktycznie. Wyliczałem nie tu i nie poprawiłem wartości, dzięki 🙂 Choć, swoją drogą moją wersję przyjąłbym z chęcią jako prawdziwą 😉

      PS Widzisz. Pewne smaki za nami po prostu chodzą 😉

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *