STEMLIFE, ENERGY BAR RED BERRY FLAVOUR

Czerwony, znaczy energetyczny.

Energiczny i energetyczny. Napięcie i natężenie. Bynajmniej i przynajmniej. Słowa niby podobne, a jakże inne. Często używane naprzemiennie, bo i tak „przecież wiadomo o co chodzi”. Tylko, że to jakby powiedzieć za PRL-u, że wyrób czekoladopodobny jest tym samym co (np.) Milka. Nie bardzo.

StemLife energy bar red berry flavour to kolejny baton od nieznanej (do tej pory) mi firmy. Choć powinienem oddzielić wpisy, zrobić jakieś zróżnicowanie tematyczne, to owego energola wrzuciłem specjalnie. Zauważyłem bowiem, że nie do Biedronki nie dostarczają nowych opakowań, więc może warto wiedzieć czy jest sens polowania na batona po całym mieście.

Batonik był cienki i delikatny, zupełnie jak jego poprzednik. Podobnie jak tam, tak i tu pachniało cukierkami. Tym razem nie był to Wedel, a coś kupowanego na wagę. Konkretnie to takie no-name jajka z Biedronki, czy też bardziej name: Hibbi.

Czekolada była miękka i ciągnąca (ale o tym za moment), ale spokojnie poddawała się naciskom noża. Środek to, według próbnika HEX, kolor Japonica. Według mnie zaś, to schorowany łosoś.

Cukierki oblane czekoladą, ze strzelającymi kuleczkami w środku, o sztucznym i słodkim smaku. Czyli, po prostu: chrupie, zgrzyta, ciągnie się (ale nie tak jak normalne batony energetyczne), lepi do podniebienia, zasładza do nieprzytomności. Zapach i kolor jest bardziej intensywny od smaku. Właściwego, owocowego, smaku. Generalnie: czekolad(ka) z kuleczkami/ chrupkami ryżu, o silnie sztucznym jagodowym smaku. Dzieciakom posmakuje bankowo, ja będę sięgał tylko po wariant waniliowy.

Skład

Czekolada mleczna 18% (cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masa kakaowa, emulgator (soja), aromat), syrop fruktozowy, serwatka w proszku wzbogacona białkiem, syrop glukozowy, maltodekstryna, białko mleka, substancja utrzymująca wilgoć gliceryna, tłuszcz palmowy, skrobia modyfikowana, dekstroza, chrupki ryżowo-pszeniczne (mąka ryżowa, mąka pszenna, cukier, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól), aromat, wodorotlenek magnezu, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, barwnik naturalny karmin, witamina C, niacyna, witamina E, tiamina, witamina B6.

Informacja dodatkowa: Produkt może zawierać śladowe ilości jaj, orzeszków arachidowych i orzechów.

Słowniczek

ekstrakt słodowy jęczmienny – wodny ekstrakt słodu jęczmiennego. Tzn. pochoddzacy z jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. Proces kończy wytworzenie cukru słodowego – maltozy.
glicerol (gliceryna, E422) – niskokaloryczny słodzik, utrzymujący wilgoć. Jest metabolizowany przez organizm ludzki.
kwas cytrynowy (E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
lecytyna sojowa (E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
lecytyny – pełnią funkcję emulgatorów i stabilizatorów. Stosowane do zmiękczania czekolady.
maltodekstryna – stosowana głównie w celu niedopuszczenia do krystalizacji sacharozy w produktach, przedłużając tym samym ich termin przydatności do spożycia. Słabo słodka, jednak wchłania się bardzo szybko (tak jak glukoza). O szkodliwości dla zdrowia brakuje informacji.
masło kakaowe (tłuszcz kakaowy, olej kakaowy) – wydobywany jest z nasion kakaowca po ich (w skrócie) oczyszczeniu, uprażeniu i zmieleniu. Wykorzystywane często w produktach do pi
syrop fruktozowy – wytworzony po procesie karmelizacji sacharozy (rozkładzie na fruktozę i glukozę). Służy do „zaciemnienia” produktów cukierniczych.
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.

Wartości odżywcze

StemLife energy bar red berry flavour to 138kcal (podział BTW: 4,1g/ 3,4g/ 23g) na jeden baton. Tym razem energia praktycznie z samych węgli.

Informacje o produkcie

Producent: StemLife
Marka:
Nazwa: Baton energetyczny z magnezem, witaminami w polewie z czekolady mlecznej. Smak czerwonych jagód.
Kupione: Biedronka
Cena: ok 3zł

5 odp. do wpisu “STEMLIFE, ENERGY BAR RED BERRY FLAVOUR

  1. Schorowany łosoś, fuuu 😀 Kompletnie nie moja bajka, choć dałabym mu szansę w piekarniku. Od paru tygodni chodzi za mną próba spiekarnikowania waniliowego Go On! od Sante. Polewa pewnie zdechnie, ale ciekawi mnie, czy środek się squestuje.

    1. Weź mieszankę Wedla (klasyczną), dorzuć jakieś galaretki. Ugnieć w dłoni z nich kulkę i wsadź do mikrofali. Zachowają się – według mnie – podobnie. Ten baton się nie nadaje do takich rzeczy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *