PIĄTNICA, JOGURT AGREST Z POLSKIEGO SADU

Sad, bez krzty obczyzny.

Dobre, bo Polskie. Hasło, które kiedyś nakręcało gospodarkę (nakręcało jak nakręcało, w każdym razie wryło się w głowy) z biegiem lat upadło. Dostęp do zagranicznych produktów spowodował, że gdzieś na bok odstawiliśmy rodzime smaki. Częściowo to dobrze, częściowo raczej średnio. Taniej sprowadzać niż produkować. Dziś to nakręca gospodarkę kieszeń sklepów. Mimo wszystko, smaków dzieciństwa nie oddałbym za nic. Nawet jeśli były niedoskonałe, wzorowane na czymś z zachodu. Nieudolnie wzorowane.

Piątnica jogurt agrest z polskiego sadu po części odnosi się do powyższego. Nasz sad. Nasze owoce. To one są najlepsze! Szczerze? Zdecydowanie nie wszystkie. Niestety, coraz częściej zdrowa przekąska smakuje kartonem.

Na makulaturę nie liczyłem, kiedy sięgałem po Piątnicę. Producent do tej pory zawiódł mnie tylko przy okazji serka Delikate. Reszta była, w najgorszym wypadku, przeciętna. Tu trzeba przypomnieć, że przeciętna dla mnie… czyli człowieka, który nie lubi jogurtów. Wynik więc, więcej niż dobry.

Agrest. Owoc doskonały. Jeśli jest tylko twardy, kwaśny, mogę dla niego zrezygnować ze słodkiego batona. Wykrzywia twarz, doprowadza do grymasu. Jest pyszny. Tylko trzeba umieć go podać. W batoniku twarogowym Vilvi, wyszło to… no, nie wyszło.

Choć przez wierzchnią warstwę nie prześwitywało nic, to jogurt trudno było pomylić z naturalnym. Pojawiła się owocowa świeżość, w której… charakterystyki kwaśnego agrestu bym się nie doszukiwał. Jeśli miałbym w coś celować, byłoby to kiwi. Porośnięty owoc to też czar wspomnień, więc generalnie źle nie było. Perfekcyjnie (niestety) też nie.

Wszędzie indziej, za wszystko inne… za tę glutoplazmę, producenta po prostu bym zbeształ. W przypadku agrestu nie potrafię. Tzn. potrafię. Nie chcę. Gęsta, niemal budyniowata, zawiesina z licznymi skórkami. Czyż może być lepiej?

Niestety, może. Po wymieszaniu (jak i przed nim) brakowało mi kwaśności. Chorej, niezdrowej, powodującej ból żołądka kwaśności. Pątnica jogurt agrest z polskiego sadu był czymś w rodzaju mieszaniny słodkiej gruszki, cierpkiego kiwi i skórki owocu idealnego. Mam nadzieję, że nie jest to edycja limitowana, bo chętnie do niej wrócę. Spośród owocowych (brzoskwinia i marakuja, malina, truskawka, jagoda) wariantów, zdecydowanie numer jeden.

Skład

Mleko pasteryzowane, wsad agrestowy 20% (agrest 8%, cukier, substancje zagęszczające: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, koncentrat soku z cytryny, aromat naturalny), żywe kultury bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus.

Słowniczek

lactobacillus bulgaricus (obecnie Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus) – bakteria wykorzystywana do produkcji jogurtu. Często spotykana także w innych produktach mleczarskich. Pełni funkcję starteru, tzn. poprawia wygląd/ smak/ zapach i przedłuża trwałość produktu.
mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa, E410) – naturalny zagęszczacz, pochodzący z drzewa (jego nasion) świętojańskiego. Ma postać słodkiego, białego proszku. Może zastępować kakao (dla osób uczulonych) poprzez swój bliźniaczy smak i zapach.
pektyna – zagęszcza produkty, nadając im lepkość. Występuje naturalnie w owocach. Powoduje poczucie sytości w żołądku. Spotykana również w ketchupach, majonezach itp. Oznaczana również jako E440a.
streptococcus thermophilus (obecnie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus) – bakteria bardzo często używana w mleczarstwie, m.in. jogurtów, serów żółtych/ feta/ mozzarella. Nie występuje naturalnie u człowieka.

Wartości odżywcze

Piątnica jogurt agrest z polskiego sadu to 114kcal (podział BTW: 10,5g/ 0g/17)w 150-gramowym opakowaniu.

Informacje o produkcie

Producent: OSM Piątnica
Marka: Piątnica
Nazwa
Kupione: Carrefour
Cena: ok. 2zł

8 odpowiedzi

      1. Nie cały, nie cały, bo ja też go uwielbiam! I ja nie narzekam na brak kwasów. Marzy mi się jeszcze rabarbarowy, a przez Ciebie również kiwi.
        W ogóle ostatnio robiłam powtórkę i nadal smakuje super, tylko ta konsystencja taka wodnistawa.

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *