SCHWARTAUER WERKE, CORNY BIG MILK DARK&WHITE

Big Milk bez patyka.

O tym, że jesteśmy przepełnieni sloganami reklamowymi, nikogo przekonywać nie trzeba. Rozpoznawanie marek nawet po widocznej 1/5 części loga, idzie nam łatwiej niż przypisanie nazwisk do wydarzeń historycznych. Na YT krążył nawet kiedyś taki filmik w którym w zasadzie jedyną rozpoznawalną postacią (pokazywaną na papierze) przez amerykańskie dzieci był… klaun spod złotego eM.

Corny Big Milk Dark&White niezamierzenie(?) przywodził mi na myśl lody Algida. Miałem nadzieję, że najbliżej będzie mu do kanapki cookie, którą uważam za najlepszą z całej serii. Jeśli tylko wykaże brak wspólnych krewnych z wersją jogurtowo-truskawkową, nie powinienem wybrzydzać.

Swoją drogą to batonik miał pojawić się w Biedronce gdzieś na początku listopada. U mnie oczywiście go nie było. Na dwa opakowania (classic opisywałem tu, a wątpię by się różnił czymś więcej niż rozmiarem) natrafiłem miesiąc później. Spokojnie leżały pomiędzy innymi słodyczami, z dala od nowości rzuconych przy kasach.

Wyjęta kanapka pachniała dziwne. Była to mieszanina słodkości i gorzkości. Z jednej strony wyczuwałem mleczne nadzienie, a z drugiej coś kakaowego. Piszę „coś” ponieważ nie nazwałbym tego kakaem w proszku. Przynajmniej nie takim, które wyjada się łyżką zalewa mlekiem. Jeśli kojarzycie zapach kulkowego Nesquicka, to ten jest bardziej deserowy. Miła odmiana, nie przeczę.

Choć baton przeładowany jest cukrem (w to nikt nie wątpi), to w porównaniu do królika, jak i kaczora oraz diabła nie świecił się aż tak bardzo od syropów. Również względem smaku brownie jest bardziej matowy.

Niestety ale dalszą część fotek robiłem gdy za oknem było już ciemno. Połyskujące kulki są wynikiem święcącej nad głowa lampy. Szkoda, jednak na powtórkę liczyć nie mogłem. Baton zwyczajnie wybył z asortymentu mojej Biedronki.

Pierwszy gryz od razu przyniósł zaskoczenie. Chrupki były bardzo delikatne i bliżej im było do czegoś rozmiękłego niż chrupacza. Białe wnętrze można porównać do roztopionej pianki, bo było trochę lepiące się. Mleczna kanapka Kinder przy nim jest puszkiem.

Ale ja nie o tym. Całość była wybitnie… alkoholowa. Nie cukrowa, a procentowa. Zarówno podczas gryzienia, jak i przeżuwania czułem spirytusowy dodatek. Charakterystyczne drapanie zostawało na podniebieniu. Intensywne jak w deserze tiramisu (którego nie lubię) lub batonach typu Pawełek.  Gdyby nie te drugie porównanie, pewnie zacząłbym wieszać psy na tym batonie. A tak, wyszło naprawdę przyzwoicie. Miękka kanapka o słodkim wnętrzu, lekko gorzkim zewnętrzu i alkoholowym… nie wiem czym. Zaskoczył mnie pozytywnie, wbijając się do ulubieńców z serii.

Względnych nowości z owocami nie zakupię, więc – póki co – z Corny najbardziej smakowały mi:
1. BIG, Peanut-Chocolate
2. BIG, Cranberry
3. Milk (classic)
4. Właśnie opisywany

Kolejność jest przypadkowa. Tak jak przypadkowy bywa nastrój, czasem sięgałbym po „1”, a czasem po „4”.

Skład

Chrupki zbożowe z dodatkiem kakao 32% (mąka ryżowa, mąka pszenna, kakao, w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 5%, mleko pełne w proszku 4%, cukier, mąka kukurydziana, sól), tłuszcz roślinny (kokosowy, palmowy), syrop glukozowo-fruktozowy, syrop glukozowy, cukier, dekstroza, mleko pełne w proszku 3%, odtłuszczone mleko w proszku 3%, kakao, w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 3%, substancja stabilizująca: glicerol, węglan wapnia, emulgator: lecytyny słonecznikowe, naturalne aromaty, naturalny aromat wanilii bourbon (zawiera składniki mleka).

Informacje dodatkowe: Może zawierać orzechy i orzechy arachidowe.

Słowniczek

dekstroza – cukier prosty o działaniu podobnym do glukozy. Wspomaga działanie (jest transporterem) kreatyny, zwiększając energię dostarczaną organizmowi. Występuje np. w słodkich owocach i miodzie. Można ja także uzyskać ze skrobi kukurydzianej.
glicerol (gliceryna, E422) – niskokaloryczny słodzik, utrzymujący wilgoć. Jest metabolizowany przez organizm ludzki.
lecytyna słonecznikowa – alternatywa dla lecytyny sojowej. Co ważne wolna od GMO i alergenów. Może być tańszym zamiennikiem masła kakaowego. Ma neutralny smak i zapach.
tłuszcz kokosowy (olej kokosowy, masło kokosowe) – wytwarzany poprzez metodę tłoczenia połączoną z rozgrzewaniem miąższu palmy kokosowej. Może być odkwaszany, rafinowany, wybielany. Stosowany w produkcji ciast, czekolad. Z powodzeniem może być stosowany jako „nawilżacz” do ciała.
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy.

Wartości odżywcze

Corny Big Milk Dark&White to 185kcal (podział BTW: 2,6g/ 8,5g/ 23,8g) w 40-gramowym batoniku.

Podsumowanie

Producent: Schwartauer Werke
Marka: Corny
Nazwa: Baton zbożowy z nadzieniem mlecznym 30% z dodatkiem kakao
Kupione: Biedronka
Cena: 1.79zł

2 odp. do wpisu “SCHWARTAUER WERKE, CORNY BIG MILK DARK&WHITE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *