PROSTO GROUP, PROSTO I ZDROWE PALUSZKI DIA Z KSYLITOLEM SOLONE

DIA numer dwa.

O DIY słyszał każdy. Majsterkowanie jest fajne, pod warunkiem, że nie mamy dwóch lewych rąk i braku zmysłu technicznego. Chociaż, może to właśnie wtedy ukończone dzieło daje nam najwięcej frajdy? Przykręcenie gniazdka dla elektryka to mały pikuś. Ale to samo gniazdko, założone przez człowieka mylącego natężenie z napięciem, i pożyczającego śrubokręt od sąsiadki, jest już sukcesem.

Prosto i zdrowe paluszki DIA z ksylitolem solone z domowym kombinowaniem nie miały wiele wspólnego. W sumie to nawet nie wiem od czego owy skrót pochodzi. Przed rozerwaniem biało-czarnego opakowania wiedziałem natomiast, że przekąska ma w sobie potencjał. Sezam, gdyby tylko miał w sobie większą moc, spokojnie zgarnąłby czwórkę. Sól to podstawa podstaw, więc szansa na zadowolenie była więcej niż spora.

I tym razem paluszki były grube w dotyku. Znów grube, ale nie tłuste. Myślę, że to idealny balans pomiędzy treściwością a przesadyzmem. Nie sztuką byłoby przecież stworzenie czegoś o przekroju kciuka. Tylko komu by to smakowało? Kto by to jadł? Kruchość poszłaby w las. To coś jakby Big Maca pozbawić super tajemniczego sosu 1000 wysp.

Smak? Idealny. Takie jakie powinny być słone, niezdrowe paluchy. Język natrafiał na kryształki białej śmierci, a podniebienie walczyło z… no własnie. Tu pojawia się paradoks. Bo wyczuwałem zarówno słodkość, jak i słoność. Nie była to tak boska mieszanina jak w maśle orzechowym, ale było cholernie dobrze. DIA sezamowe miały niewykorzystany potencjał. DIA solone zrobiło z „genami” to, co powinny. Słono-słodka przekąska, wprost prosi się o fistaszkowy dip.

Wystawiając połówki, dałbym im 4,5/5. Najwyższej noty jednak dać nie mogę, bo nie wstrząsnęły mną tak jak wafle z kakao i piernikiem. Było blisko, ale jednak o krok za.

Skład

Mąka pszenna (90%), woda, sól (1,68%), tłuszcz rzepakowy, substancja słodząca – ksylitol (1,2%), drożdże, słód jęczmienny, olej rzepakowy, regulator kwasowości: węglan sodu.

Słowniczek

ksylitol (E 967) – jeden z zastępników cukru. Metabolizowany z niewielkim udziałem insuliny, przez co jest zalecany dla diabetyków. Nie wywołuje próchnicy.
słód jęczmienny – (ekstrakt) źródło dobrze przyswajalnych polisacharydów. W przemyśle spożywczym (poza browarnictwem) używany jako wspomagacz do lepszego wypieku, polepszający także zapach końcowego wyrobu.
tłuszcz (olej) rzepakowy – bogaty w witaminę E i kwasy dawkę Omega 3.
węglan sodu (E 500) – to regulator kwasowości. Stosowany także w kosmetykach czy środkach higieny (w tym i ustnej). Inaczej zwany też sodą kalcynową, stosowaną jako spulchniacz lub/ i regulator kwasowości. Ma również właściwości „antrybryłujące”. Służy też do zmiękczania wody.

Wartości odżywcze

Prosto i zdrowe paluszki DIA z ksylitolem solone  to 411kcal  (podział BTW: 13g/ 6,41g/ 75,28g) w 100-gramowej paczce.

Informacje o produkcie

Producent: Prosto Group
Marka: Prosto i zdrowe
Nazwa: Paluszki DIA z ksylitolem solone
Kupione: współpraca z ProstoGroup (są chyba w Aldi)
Cena: współpraca z ProstoGroup

ProstoGroup_zdrowe_mini
Kliknij, by zobaczyć całą serię Prosto i zdrowe

4 odp. do wpisu “PROSTO GROUP, PROSTO I ZDROWE PALUSZKI DIA Z KSYLITOLEM SOLONE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *