PROSTO GROUP, PROSTO I W DROGĘ PEŁNOZIARNISTE WAFLE RYŻOWE W POLEWIE JOGURTOWEJ POSYPANE CYNAMONEM

Polewa numer trzy.

Do 23424 pozycji w chińskiej knajpce przywykłem. Kurczak w sosie curry, kurczak w sosie curry z pomidorami, kurczak w sosie curry z warzywami, kurczak w sosie curry na ostro. Niepotrzebne i zdecydowanie „małosprytne” wydłużanie menu. Trzy, pięć, maksymalnie osiem pozycji. Więcej nie trzeba. Inaczej spawa ma się ze słodyczami. Choć i tu znajdą się pewne nadużycia.

Prosto i w drogę pełnoziarniste wafle ryżowe w polewie jogurtowej posypane cynamonem to kolejny wariant smakowy, którego postanowiono czymś oblać. Była kukurydza z kakao, był i (raczej przede wszystkim) piernik z kakao. Przyszła kolej na coś, co mogło zakończyć przygodę w sposób pozytywny albo wręcz przeciwnie.

Płatki oblane jogurtem lubię bardzo. Tzn. nie takim jogurtem z kubeczka, a tą polewą pełną utwardzonych tłuszczy i wzbogaconą łyżką cukru. Gdyby jakiś producent kiedyś wypuścił „same białe”, dostałby nominację do pokojowej nagrody Nobla. Kaszka z cynamonem i jakiś jogurt naturalny (typu Fantasia) spowodowałoby wystawienie jedynki, bez szans na jakąkolwiek rehabilitację. Od obrzydzenia, jak się okazało, było daleko.

Wafle posiadały dokładnie tę nutę niezdrowego jedzenia, której brakowało mi w eZerkach. Śmietankowo-cukrową woń. Cukrową zwyczajną, jak i trochę cukrowo-lukrową. Dało też się wyczuć, nazwijmy to „substancję glazurująca” znaną z wspomnianych płatków i draży typu M&M’s.

Jak się można domyślić, wszystkie e-dodatki przeniosły się na smak. Język wyczuł jogurtowate płatki, które dodatkowo zostały nasączone cynamonem. Słowo klucz: nasączone. Tym razem przyprawa sprawiała wrażenie, jakby rzeczywiście siedziała wewnątrz wafla, a nie stanowiła posypkę. Przeczy to informacji z opakowania, jednak wolę wierzyć swojemu językowi, a nie słowom z papieru. Bo ten, jak wiadomo, wszystko przyjmie.

Delikatny, miękki ale i nie pozbawiony elementów chrupkości, nasączony szczyptą cynamonu, oblany jogurtem z płatków. Wafel od Prosto Group miał zarówno słodycz, jak i delikatną kwaskowatość. Była to jednak ta kwaskowatość, którą w przekąskach zbożowych lubię. Efekt? Sprawa się ma jak w przypadku prostego piernika. Składem grzeszy, smakiem się wyróżnia.

Skład

Ryż naturalny (56,9%), polewa jogurtowa (42,5%) (cukier, częściowo utwardzony tłuszcz palmowy, serwatka w proszku (z mleka), jogurt w proszku (0,085%) (z mleka). Kwasy: kwasek cytrynowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), cynamon 0,6%.

Informacja dodatkowa: Może zawierać gluten, orzechy włoskie, orzechy ziemne.

Słowniczek

kwas cytrynowy (oznaczany jako E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
lecytyny – pełnią funkcję emulgatorów i stabilizatorów. Stosowane do zmiękczania czekolady.
serwatka w proszku – serwatka jest odpadem z którego można „wyciągnąć” podczas procesów np. białko serwatkowe (popularna odżywka treningowa), pozbywając się jednocześnie laktozy. Białko serwatkowe zatem nie jest tym samym co serwatka!
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
tłuszcz roślinny utwardzony – produkowany z olejów roślinnych, poddany szeregom modyfikacji, po których mogą np. stać wiele godzin w temperaturze pokojowej i/ lub być nastawione na „wysoką moc” (chociażby smażenie frytek w sieciach typu fast-food) bez utraty jakości poddawanego obróbce produktu. Szkodliwy dla zdrowia, podnoszący poziom „złego cholesterolu”, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Tłuszcz (szczególnie w jakimś stopniu utwardzony) palmowy nie przynosi chluby.

Wartości odżywcze

Prosto i w drogę pełnoziarniste wafle ryżowe w polewie jogurtowej posypane cynamonem to 287kcal  (podział BTW: 3,45g/ 10,4g/ 45,11g) w 65-gramowej paczce.

Podsumowanie

Producent: Prosto Group
Marka: Prosto i w drogę
Nazwa: Pełnoziarniste wafle ryżowe w polewie jogurtowej z cynamonem
Kupione: współpraca z ProstoGroup (są chyba w Aldi)
Cena: współpraca z ProstoGroup

ProstoGroup_w_droge_miniKliknij, by zobaczyć całą serię Prosto i w drogę

4 odp. do wpisu “PROSTO GROUP, PROSTO I W DROGĘ PEŁNOZIARNISTE WAFLE RYŻOWE W POLEWIE JOGURTOWEJ POSYPANE CYNAMONEM

  1. To jest właśnie konsument XXI w. czyli cała ja. Jak za zdrowo to niedobrze, bo nie ma smaku, jak doda się trochę E, to pięknie, ale kręci się nosem, że chemia. 😀 I weź tu dogódź człowiekowi… Ale wolę już jeść dobre rzeczy i mniej zdrowe, niż jeść tylko to co sama wykopię z ziemi, a nie mieć z tego przyjemności. Polewę jogurtową jadłam raz o czym wspominałam już i był to dobre. Póki nie jest to ,,jogurt” a’la Fantasia, to jestem zadowolona. Tu bym była choć szkoda, że nadal to karton.

    1. Bo ma być słodko i zdrowo. Gdyby tylko reklamy mówiły prawdę, byłby na diecie Nutellowo-Snickersowej 😀

      Fantasie chyba większość kategoryzuje w dwóch szufladach „ok” lub „wwweeeeeź to ode mnie” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *