DANONE, DANIO SMAK WANILIOWY

Prostota na końcu.

Zabieranie się za rzeczy od najmniej do najbardziej skomplikowanych, ma swoich zwolenników i przeciwników. W czasach szkolnych wolałem chyba rozpocząć od czegoś łatwego, nie wymagającego zbyt dużo czasu. A może było odwrotnie? Może to banialuki pisałem na przerwie, na trzęsącym się kolanie? Cholera, nie pamiętam. Pewnie bywało tak i tak.

Danio smak waniliowy jest podstawowym, przychodzącym od razu na myśl, wariantem jeśli pytamy o żółtego stwora. Może i dlatego zwlekałem z jego zakupem od czerwca 2015 roku, kiedy to testowałem toffi oraz kokos. Następne opakowanie pewnie pojawi się za kolejne półtora roku, kiedy to Danone postanowi wypuścić jakąś serię limitowaną. Malina, brzoskwinia, truskawka, jagoda – oni nadal pozostaną z odległymi numerkami do okienka.

Ok, nie zaprzeczę. Zapach nie wywołał u mnie negatywnych emocji. Skłamałbym jednak mówiąc, że poczułem pyszną wanilię z krainy słodkości. Prędzej głodka skierowałbym do kolejki z napisem „śmietankowy”. Było to coś na granicy lodów i rurek z kremem. Więc niby plus, ale taki nie z tej strony, co powinien być.

Łychostajna i budyniowa konsystencja, to coś charakterystycznego dla Danio. Zresztą wszystkie serki homogenizowane są takimi lepikami. Oznacza to, że dziecko może być zafascynowane jak przejaskrawiona żółta maź wydostaje się z kubeczka i przelatuje kilka metrów, lądując na świeżo napisanym podaniu do Dziekana o przedłużenie sesji.

Sam fascynacji nie przeżyłem. Szczerze mówiąc, to zawiodła mnie waniliowość serka, a w zasadzie jej brak. Słodycz, gęstość, kremowa konsystencja – tu wszystko mi pasowało. Nie wyczuwałem kryształków cukru, nie było też sztucznych turbo-aromatów. Zabrakło mi jednak tego, co miało być. Wanilii. Krem z rurek (tych miękkich, nie pakowanych do tacek) wzbogacony o jakiś słodki pierwiastek. Tym Danio waniliowe było dla mnie.

Skład i wartości odżywcze

Twaróg odtłuszczony z mleka, śmietanka, cukier, skrobia modyfikowanasyrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna.

Słowniczek

skrobia modyfikowana – zapewnia łączenie składników w całość, działając trochę jak lepik. Modyfikacja nie oznacza modyfikacji genetycznej, co sami możemy sobie „dodać” w myślach.
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
żelatyna (E 441) – bezbarwna substancja (o stałej konsystencji) składająca się z białek i peptydów pochodzenia zwierzęcego. Rozpuszczona łatwo przekształca się w żel. W przemyśle spożywczym stosowana jako emulgator i zagęstnik.

Danio smak waniliowy dostarcza 167kcal (podział BTW: 8g/ 4,79g/ 22,93g) w 165-gramowym opakowaniu

Informacje o produkcie

Producent: Danone
Marka: Danio
Nazwa: Serek homogenizowany o smaku waniliowym
Kupione: Biedronka
Cena: 1,12zł (promocja)

8 odp. do wpisu “DANONE, DANIO SMAK WANILIOWY

  1. O ,,wanilii z krainy słodkości” można w nim jedynie pomarzyć. Szkoda tylko, że mają w składzie żelatynę. W przeciwnym razie z ochotą wróciłabym z nim do lat dzieciństwa, kiedy poznałam te serki u cioci na Śląsku. Tak czy siak, wolałam wersję z czekoladą.

    1. Teraz to dłużej analizujecie skład, niż jecie, więc nie dziwne 😉 Kiedyś problemem było znalezienie łyżki. Dziś czegoś, do czego bez obaw łyżkę można włożyć 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *