BAKOMA, BAKUŚ DESER MLECZNY O SMAKU WANILIOWO-ŚMIETANKOWYM

Wszystkie kształty kosmosu.

Kosmos to gwiazdy (rysowane przez nas jako wieloramienne ciała), planety (tu się nie mylimy) i masa różnych latających śmieci. Wszystko ma swój kształt. Zakładając, że nie jesteśmy omamieni przez rządy światowe i rzeczywiście Ziemia jest okrągła, to… Nie, to bez sensu. Chodzi mi o to, że Bakusia próbowałem już w prostokątnym kubeczku i poręcznej saszetce. Przyszła kolej na coś okrągłego.

Bakuś o smaku waniliowo-śmietankowym porzucono w rogu dolnej półki chłodni. Można powiedzieć, że był dyskryminowany przez wspomnianych poprzedników. I gdyby nie polecenie go, nawet nie wiedziałbym o ich (bo był jeszcze smak… cholera, chyba bananowy) istnieniu. Wiedząc już czego mam szukać, zlokalizowałem kubeczki bez trudu. Poza faktem dorwania wanilii, ucieszył mnie też fakt gramatury. Równe 100g deseru, bez konieczności przeliczania na 125g/ 80g.

Pod wieczkiem skrywał się beżowy krem, który od razu przywodził na myśl konkurencyjne Monte. Zapach był słodki i waniliowo-śmietankowy. Zaskoczenie pełną gębą, nie ma co. Nacisk położyłbym na ten drugi aspekt, bo aromat był rzeczywiście stricte śmietanowy a nie mleczny. Czuć było słodką tłustość.

Wyjęta łyżka ukazała żółto-jajeczny wsad na dnie. Pokazała też, że Bakuś jest gęsty i zdecydowanie nie przypomina swoich puchatych braci. Nic nie spływało, w kubeczku też „stan skupienia” pozostał bez zmian. Idealna współpraca z aparatem.

Całość porównałbym do podrasowanego Monte. Zamiast średniego wkładu czekolado-orzechowego jest słodka wanilia rodem z bazarowych bułeczek. Tłustość identyczna jak w Belriso waniliowym, więc skłamałbym pisząc o obrzydliwości. Było naprawdę dobrze, nawet więcej niż dobrze. W całości jednak czegoś mi zabrakło. Tylko sam nie wiem czego. Może po prosto po Riso/ Belriso byłem przyzwyczajony do ziarenek ryżu i teraz narzekam? Tak czy siak, po karmelowej saszetce to najlepszy deser mleczy od Bakomy.

Skład

Mleko pasteryzowane 62%, śmietanka pasteryzowana 25%, cukier, skrobie modyfikowane, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, proszek z orzechów laskowych, substancje zagęszczające: karagen, guma guar, mączka chleba świętojańskiego; stabilizator: węglany sodu; wapń (węglan wapnia), aromaty (w tym naturalny aromat waniliowy), syrop glukozowy, barwnik: karoteny.

Słowniczek

guma guar (oznaczana również jako E412) – zagęszcza produkty, nadając jej żelową formę. Dzięki niej cząsteczki wody zawarte w produktach nie zamarzają. Uważana raczej za nieszkodliwą, ale zdarzają się przypadki wystąpienia na nią uczuleń.
karagen (oznaczany jako E407) – naturalny polisacharyd, wytwarzany przez niektóre wodorosty. W przemyśle spożywczym służy jako stabilizator i/ lub zagęszczacz. Często spotykany w galaretkach, żelach.
karoteny (oznaczane jako E160a) – naturalny, wydzielany przez rośliny, barwnik. W przemyśle spożywczym stosuje się ten pochodzenia marchwiowego. Wysokie jego stężenie powoduje zmianę barwy skóry.
mączka chleba świętojańskiego (inaczej guma karobowa, E410) – naturalny zagęszczacz, pochodzący z drzewa (jego nasion) świętojańskiego. Ma postać słodkiego, białego proszku. Może zastępować kakao (dla osób uczulonych) poprzez swój bliźniaczy smak i zapach.
mleko pasteryzowane – mleko poddawane obróbce termicznej nie przekraczającej 100°C. Jego okres trwałości jest krótszy niż w przypadku zastosowania metody UHT.
skrobia modyfikowana – zapewnia łączenie składników w całość, działając trochę jak lepik. Modyfikacja nie oznacza modyfikacji genetycznej, co sami możemy sobie „dodać” w myślach.
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
węglan sodu (oznaczany jako E500) – to regulator kwasowości. Stosowany także w kosmetykach czy środkach higieny (w tym i ustnej). Inaczej zwany też sodą kalcynową, stosowaną jako spulchniacz lub/ i regulator kwasowości. Ma również właściwości „antrybryłujące”. Służy też do zmiękczania wody.
węglan wapnia (oznaczony jako E170) – sól kwasu węglowego i wapnia. Stosowany przy produkcji pasty do zębów (substancja ścierna), gum (wypełniacz) ale także farb i lakierów do włosów.

Wartości odżywcze

Bakuś o smaku waniliowo-śmietankowym to 160kcal (podział BTW: 2,6g/ 10g/ 14,6) zawarte w 100-gramowym opakwaniu.

Podsumowanie

Producent: Bakoma
Marka: Bakuś
Nazwa: Deser mleczny o smaku waniliowo-śmietankowym
Kupione: Carrefour
Cena: 1,25zł

6 odpowiedzi

  1. TAK TAK TAAAAAAAK! To właśnie o tym deserze Ci wielokrotnie mówiłam i rozpływałam się nad nim z ochami i achami. Cieszę się bardzo, że podzielasz moją opinię i co więcej miałam taką samą myśl podczas jedzenia. To jak Riso, bez ryżu, jakby producent zapomniał o tym składniku, ale ostatecznie wyszło wszystko… super. Ja uwielbiam. Porównujesz do Monte – wersja kakaowo-orzechowa to dopiero jest podobieństwo. Jest jednak bardziej tłusta i konkretna. Czy lepsza/gorsza? Zależy od gustu, ale równie smaczna.

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Wiedziałem, że się ucieszysz 😉 Kupując go nie byłem jakoś pozytywnie nastawiony, ale po spróbowaniu… będąc dzieckiem, znaczy ten, nawet teraz. Mając ochotę na coś taniego i deserowo-śmietankowego (bo w porównaniu do Riso jest tanie), z pewnością sięgnę ponownie 😉

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *