SONKO, WAFLE RYŻOWE YOGURT

sonko_wafle_r_yoghurt_01

Jogurt to, czy czekolada?

Jeśli jest jakiś dodatek, który wyhaczę na każdym opakowaniu, to jest nim biała czekolada. Znana też jako mieszanina tłuszczy i cukrów. Mniejsza o to. Niewątpliwie dodatek pyszny.

Były już tabliczki, ciastka, lody, suszone owoce (w Niemieckim Lidlu są), a nawet jogurty. Przyszła więc pora na coś z kategorii fit-produktów. Musiałem je sprawdzić. Nawet jeśli nie będą najczystszej krwi.

Sonko wafle ryżowe w polewie jogurtowej są obecne na rynku pewnie kilka lat. I równie długo do nich podchodziłem, za każdym razem odkładając na miejsce. Na opakowaniu jest bowiem ulokowana kostka białej czekolady, ale jest i stempel „yoghurt”. To w końcu jak to odbierać? Polewa jogurtowa mogła być jak w wielu płatkach śniadaniowych, podobna do batoników musli. Smaku białej czekolady tłumaczyć już nie trzeba.

sonko_wafle_r_yoghurt_07

Opakowanie zaprojektowane do trybu wisielca, zwiera cztery krążki. Po ich wyjęciu, nie było wątpliwości. Jogurt i płatki, tak – i nijak inaczej – pachniała polewa. Cóż. Narzekać nie chciałem, bo białe elementy z paczki zawsze wyjadałem w pierwszej kolejności.

Łamały się przyjemnie, jak na slimy przystało. Jogurt zapewniał stabilność i żadne okruszki nie spadły na podłogę. Biedne psy czyhające na nasze błędy.

sonko_wafle_r_yoghurt_10

Twarda i cienka maź smakowała jak dobrze znany dodatek do płatków śniadaniowych. Z charakterystyczną kwaśnością pozostającą na lewej stronie języka. Niby słodki, ale nie do końca. Chociaż nie. Na końcu wyczuwałem smak truskawki (?!), więc niby słodki, ale do połowy.

Najkrócej rzecz ujmując, Sonko wafle ryżowe yogurt to slim wafle z polewą znaną z płatków śniadaniowych (choćby Nestle). Nie oczarowały mnie. Daleko im do tych z czekoladą deserową.

Skład

sonko_wafle_r_yoghurt_02

52% ryż brązowy, 48% polewa jogurtowa (cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, serwatka w proszku [z mleka], proszek jogurtowy [z mleka], emulgator: lecytyna sojowa).

Informacje dodatkowe: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych i migdałów.

Słowniczek

lecytyna sojowa (E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
lecytyny – pełnią funkcję emulgatorów i stabilizatorów. Stosowane do zmiękczania czekolady.
serwatka w proszku – serwatka jest odpadem z którego można „wyciągnąć” podczas procesów np. białko serwatkowe (popularna odżywka treningowa), pozbywając się jednocześnie laktozy. Białko serwatkowe zatem nie jest tym samym co serwatka!
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
tłuszcz roślinny utwardzony – produkowany z olejów roślinnych, poddany szeregom modyfikacji, po których mogą np. stać wiele godzin w temperaturze pokojowej i/ lub być nastawione na „wysoką moc” (chociażby smażenie frytek w sieciach typu fast-food) bez utraty jakości poddawanego obróbce produktu. Szkodliwy dla zdrowia, podnoszący poziom „złego cholesterolu”, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Wartości odżywcze

sonko_wafle_r_yoghurt_0405

ryżowe w polewie jogurtowej to cztery sztuki po 74kcal (podział BTW: 1g/ 2,9g/ 11,3g) każda.

Producent: Sonko
Marka:
Nazwa: Wafle ryżowe w polewie jogurtowej

Podsumowanie

Na plus: słodko-kwaśna polewa z płatków
Na minus: to jednak nie czekolada
Ocena: 3/5
Kupione: Carrefour
Cena: 3,29zł

6 odp. do wpisu “SONKO, WAFLE RYŻOWE YOGURT

  1. Chodzi o płatki Fitness yoghurt? Jeżeli tak to prawdopodobnie wylizałabym i wygryzła polewę z tych wafli, bo te płatki (białe oczywiście) należą do moich ulubionych. Ba! Zawsze to najpierw je w pierwszej kolejności wyjadam, a potem zostaje mi paczka samych smutnych pełnoziarnistych. Moim marzeniem jest podobnie jak w przypadku wyłącznie białego monte wyprodukowanie paczki z samymi jogurtowymi. Mam wrażenie, a nawet jestem prawie pewna, że go jadłam. Miałam do nich łatwy dostęp, bo są w sprzedaży dla klientów klubie fitness w którym pracuję. Pamiętam więc, że kiedyś częstowała mnie nimi właśnie chyba koleżanka z pracy. Dostałam tylko jednego, ale zapamiętałam też, że gdyby nie fakt, że przyszła do pracy bez kanapek pewnie bym ograbiła ją z kolejnego stąd chyba mi smakowało.

    1. Tak, tak. O nie dokładnie chodzi :) Widzę, że nie tylko ja te białasy traktuję jako najlepsze z całej paczki.

      O białym Monte słyszałem. Ale to tylko na rynku Niemieckim :/

    1. Niestety. Każde wafle z polewą mają dodatki podkręcające smak. Dlatego, jak je jeść, to już takie rzeczywiście dobre. O nich niebawem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *