BAKOMA, MEN PRO SEREK GRUSZKOWY Z NUTKĄ WANILII

0% masy tłuszczowej

Nowy rok i rachunek sumienia. Ile postanowień sprzed 365 dni udało się spełnić, wiemy tylko my. Jedne marzenia skrywamy głęboko w sercu, z innymi się obnosimy po całości. Są też takie pospolite plany jak zaczęcie diety. W nowym roku schudnę! Od następnego roku chodzę na siłownię. Z realizacją bywa różnie, także może by tak zacząć styczeń od czegoś pozbawionego tłuszczy?

Bakoma pro serek gruszkowy z nutką wanilii wpisuje się ten pomysł. Jeśli ktoś nie jest na zamierzonej masówce, pewnie nie zwróci na niego uwagi. Jeśli ktoś wyznaję zasadę długoletnich planów, a masówka trwa od 10 lat, działanie może być wprost przeciwne.

Saszetką chciałem zakończyć MENską serię. Jogurtów nie lubię, więc uwielbiane przez pół Internetów pitne mango uważam za mocno średnie, by nie powiedzieć słabe. Dużo lepiej wypadły już batony. Bardzo dobry w smaku cookies&cream i imitujący Snickersa orzechowy, były idealną odskocznią. Takim przekreśleniem złego, pierwszego wrażenia. Kupując serek, chciałem postawić przysłowiową kropkę na końcu zdania. Chyba, że zawartość okaże się przepyszna, a na półce zauważę kolejny interesujący smak.

Gruszka to interesujący wariant. W nabiale spotkałem ją jedynie w… Bakomie 7 zbóż. Twaróg mógł mieć tę przewagę nad jogurtem, bo teoretycznie nie powinien posiadać kwasku mlekowego w smaku.

bakoma_men_pro_serek_gruszkowy_05

Serek był trochę jak zastygający budyń i bardzo jak jogurto-przeciery DayUp. Krem dopiero po ściśnięciu saszetki jak gąbki, zaczął wydobywać się na zewnątrz. Z początku pachniał tylko mlecznie, a potem wdarła się nuta wanilii. Krem to dobre określenie, bo nijak nie wyglądało to jak twaróg, a taka informacja widniała z tyłu opakowania. No, chyba, że taki zblendowany i przetarty przez sitko o najmniejszych oczkach. Struktura jak dla dziecka. Zero grudek.

Gęsty przecier mleczny smakuje jak dziecko jogurtu i serka homogenizowanego. Jest wyczuwalna ostrość na gardle, ale i słodycz dojrzałej gruszki. Owoc o niepożądanej figurze wkraczała do gry w najlepszym momencie. Kiedy już chciałem zacząć narzekać, że całość jest zbyt naturalnie homogenizowana, musiałem zmienić zdanie. I tak za każdym łykiem. Paradoks, w stosunku do zapachu, jest taki, że wanilii tym razem nie czułem w ogóle.

Z chęcią wrócę. A jeśli pojawi się nowy smak (oprócz truskawki i śliwki), zakupię go do testów.

Skład

bakoma_men_pro_serek_gruszkowy_03

Twaróg odtłuszczony z mleka pasteryzowanego, gruszki 6%, oligofruktoza, skrobia modyfikowana kukurydziana, naturalne aromaty, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytryniany sodu, substancje słodzące, acesulfam K, sukraloza.

Słowniczek

acesulfam (acesulfam k, E950) – słodzik, ok. 150 razy słodszy od czystego cukru. Wzmacnia smak i zapach. Wydalany przez organizm w postaci niestrawionej. Budzi kontrowersje (powodowanie raka) jak i aspartam. Wyniki badań jednak nie są jednoznaczne. Jego obecność w składzie musi być zaznaczona na opakowaniu.
kwas cytrynowy (E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
oligofruktoza – działa zdrowotnie na jelita. To prebiotyk, czyli coś nietrawionego przez nasz układ pokarmowy
skrobia kukurydziana – półprzezroczysty, roślinny, produkt. Ze względu na łatwość pozyskania, jest chętnie wykorzystywana. Nadaje koloru, polepsza „wiązanie” składników/ produktów.
skrobia modyfikowana – zapewnia łączenie składników w całość, działając trochę jak lepik. Modyfikacja nie oznacza modyfikacji genetycznej, co sami możemy sobie „dodać” w myślach.
sukraloza (E955) – słodzik nie dostarczający kalorii, ponieważ nie jest metabolizowany. W przemyśle kryje się pod nazwą Splenda.

Jak na twaróg, skład dziwny. Ale smak wybitnie nietwarogowy, co wielu pewnie będzie odpowiadać.

Wartości odżywcze

bakoma_men_pro_serek_gruszkowy_04

Bakoma pro serek gruszkowy z nutką wanilii dostarczy 103kcal (podział BTW: 16,3/ 0g/ 8,8g) w jednej saszetce.

Informacje o produkcie

Producent: Bakoma
Marka: 
Nazwa: Serek wysokobiałkowy gruszkowy z nutą wanilii 0% tłuszczu.
Kupione: Carrefour
Cena: 3,99zł

4 odp. do wpisu “BAKOMA, MEN PRO SEREK GRUSZKOWY Z NUTKĄ WANILII

  1. O to to bym zjadła. No może pomijając formę opakowania, która przyprawia mnie o ciężką do powstrzymania potrzebę użycia brzydkiego słowa na k mimo, że zwykle nie przeklinam. Na szczęście mam naczynia w domu, wiec pewnie szybko bym wycisnęła zawartość do miseczki, a opakowanie wyrzuciła przez okno. Co na plus? Względnie dobry skład. Nie powala, ale i tak lepszy od standardowego, a to już coś. Serek, a nie jogurt czyli nie będę wykrzywiać się od kwasu. Konsystencja łychostajna, wszystko pięknie trzyma się na łyżeczce. No i smak. Gruszka jest bardzo oryginalna. Ja oprócz Bakomy spotkałam w Jogobelli i bardzo mi smakowała.
    Jednym słowem to coś co z chęcią wezmę na klatę – w końcu to produkt dla napakowanych koksów.

    1. Łychostajność muszę zapamiętać 😉

      Wiadomo, że tnąc tłuszcz i pakując słodzik, trzeba jakoś kombinować. Ale serio, gdyby tak smakował nabiał gdy byłem dzieckiem, nie miałbym problemu z jego jedzeniem. Nic tylko doładować węgle z pysznej drożdżówki 😛

    1. Tylko jemu jest bliżej do serka homogenizowanego niż przecierów. Zresztą… nie jest to aero-konsystencja, więc ciągnąć tematu nie ma sensu. Mi Bakuś nie podchodzi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *