FANTASY FOOD, MADE TO GO KANAPKA DO SYTA Z KURCZAKIEM

Zdrowie pod korek.

Ile razy słyszeliście, że jak się chce zadbać o zdrowe odżywianie, to zawsze znajdzie się sposób? Przygotowanie ryżu z kurczakiem to żaden wyczyn. Skrojenie sałatki też. Tylko co, jeśli złapie nas głód, a skrupulatnie zważone pojemniki zostały na kuchennym blacie? Do marketu już nie zajedziemy, bo przed nami 500 kilometrów trasy na drugi koniec Polski. Opcje są dwie. Podjazd pod okienko lub zjazd do stacji benzynowej. Chcąc fast-foodu wybieramy bar dla zbiorników samochodowych.

Wafle i puszka tuńczyka? No, tak by wypadało. Tylko, że żołądek domaga się czegoś ciepłego. Przynajmniej jeden posiłek na dobę powinien być rozgrzewający. Białe kółka z brązowymi rybimi strzępami, z pewnością nim nie są. Trzeba rozejrzeć się po gablocie. Hot-dogi ze zmieloną budą dla psa, zapiekanki z śmierdzącym serem tuszowanym ketchupem, gyros… co wczoraj był czymś innym. Są, są! Szczęśliwie są! Gotowe kanapki. Może nie tak dobre jak w domu, ale przecież mniej chemiczne niż cała reszta.

Szynka z majonezem – nie. Jajko z pomidorem – nie. Jestem mięsożercą, chcę… jest! Trzeba zamówić, bo ostała się ostatnia sztuka. Trochę mało. Domówię jeszcze coś.

Made to go kanapka do syta z kurczakiem fantastycznie wyglądała na opakowaniu. Okrągła bułka z pionowymi paskami po zapiekaniu, środek wypełniony mięsem. Podgrzewana tak samo jak robi się bułki do hot-dogów. Chrupiące dziurawce lubię bardzo, także byłem zadowolony gdy po zerwaniu folii pani włożyła wszystko do „tostera”.

kanapka_do_syta_kurczak_05

Ze stacji do domu mam jakieś 4 minuty. Nawet zimą, kiedy nosiłem burgery ze złotej spółgłoski, nic nie zamarzało po drodze. Przyniesiona bułka nadal była ciepła, ale coś mi w niej nie pasowało. Pal licho, że paski od opiekacza były dalekie do tego z rysunku.

kanapka_do_syta_kurczak_06

Ona pachniała surowym ciastem. Nie, że niedopieczonym. Kompletnie surowym. Umażcie się na stolnicy półproduktami i wrzucie zlepek do mikrofali. Taki dokładnie aromat otrzymałem gdy chciałem zobaczyć wnętrze kanapki.

kanapka_do_syta_kurczak_07

Nie, nic nie wyjmowałem. Skrawki kurczaka, którymi nie najadłby się nawet dwutygodniowy szczeniak, były całym nadzieniem. Na lewej połówce znalazłem jeszcze coś w rodzaju masła czosnkowego. Tzn. owszem czosnek był wyczuwalny ale ilość była zatrważająco mała. Zupełnie jakby ktoś na linii produkcyjnej ubrudził sobie palca i postanowił wytrzeć go o pieczywo.

kanapka_do_syta_kurczak_08

Zrezygnowałem po pierwszym gryzie. Bułka miała taki drożdżowy (w sensie półproduktu) charakterystyczny smak. Jakbym jadł białego ciastowego węża, którego zaraz babcia wrzuci do wody by Marcinek mógł mieć kopytka. Masło czosnkowe było śliskie nie w sposób śmietanowy ale zjełczały. Kurczak… cóż. Ten kto był studentem, może zrozumie przesłanie. Macie 50zł za imprezę z grillem. Jak je wydacie? Nie wiecie? To już mówię. Za 40zł kupicie 20 piw. A za pozostałe 10zł, 2kg kiełbasy. Bo tak owy kurczak smakował.

Zła partia? Możliwe. Jednak nie mam zamiaru kupować kolejnej kanapki by się przekonać. Surowe ciasto z tanią kiełbasą i masłem czosnkowym w ilości 1/2 łyżki od herbaty jakoś mnie nie przekonuje. Choć wiem, że taki mógł być zamysł (panini z innych stacji też smakuje drożdżami), to nastawiałem się na coś innego. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przede mną stał pan, który zamawiał hot-doga. Skorzystałem z okazji i uprzejmości, dorzucając swoje pieczywo do jego „wkładu”. Podczas gdy kanapka się dopiekała, ja już jadłem parówkę z sosem duńskim. Tak, są marnej jakości (widziałem kiedyś nawet dostawę w workach), a sosy to sam tłuszcz. Wiem to. Tylko to cholerstwo jest takie dobre…

Mając 5zł w kieszeni, kupcie hot-doga. Zupełnie serio. Lepiej na tym wyjdziecie.

Skład

kanapka_do_syta_kurczak_02

Bułka pszenna 50% (mąka pszenna, woda, mieszanka piekarska (mąka pszenna, tłuszcz roślinny palmowy, sól, serwatka w proszku – z mleka, mąka słodowa pszenna, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mleko odtłuszczone w proszku, cukier, przyprawy, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy), olej roślinny rzepakowy, drożdże), sos czosnkowy 22% (woda, olej rzepakowy, czosnek (5%), cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, sól, przyprawy (zawiera gorczycę), białka mleka, substancja zagęszczająca: guma guar, mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, ziała, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat, substancja konserwująca: sorbinian potasu), ser gouda 8% (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych, substancja konserwująca – azotan potasu, barwnik-annato), pierś z kurczaka 19% (filet z piersi kurczęcej (ze 112g fileta wyprodukowano 100g gotowego produktu), sól, białko sojowe, przyprawy (zawiera gorczycę), stabilizator: trifosforany, polifosforany, glukoza, laktoza z mleka, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, cukier, warzywa suszone, cukier karmelizowany, substancja zagęszczająca: guma guar, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, cytryniany sodu, octany sodu, suszone koncentraty warzyw, ekstrakty warzyw), natka pietruszki, przyprawy (zawiera soję gorczycę).

Słowniczek

annato (oznaczane jako E 160b) – pomarańczowy, naturalny, barwnik. Pozyskuje się go z nasion drzewa arnoty. W ciagu dnia można go spożyć do 2,5mg/kg masy ciała.
chlorek wapnia (E 509) – regulator kwasowości, „wiąże” także strukturalnie owoce i warzywa. To naturalny składnik soli kamiennej i morskiej.
cytrynian sodu (oznaczany jako E331) – polepszacz smakowy, stosowany przy wielu cytrusowych (w owocach występuje naturalnie) napojach gazowanych. Nie jest szkodliwy.
glukoza – cukier prosty, bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Występuje naturalnie w winogronach. Mniej słodsza od sacharozy. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
glutaminian monosodowy (glutaminian sodu, MSG, oznaczany jako E 621) -wzmacniacz smaku. Używany przy zupach instant, niekiedy także w wyrobach mięsnych. Redukuje zawartość sodu w potrawach, nie obniżając przy tym ich smaku (ale też nadaje posmak umami). Przy zbyt dużym spożyciu może powodować bóle migrenowe głowy.
guma guar (oznaczana również jako E412 ) – zagęszcza produkty, nadając jej żelową formę. Dzięki niej cząsteczki wody zawarte w produktach nie zamarzają. Uważana raczej za nieszkodliwą, ale zdarzają się przypadki wystąpienia na nią uczuleń.
guma ksantanowa (oznaczana jako E415) – naturalny polisaharyd, powstający przy udziale bakterii z cukru i melasy (fermentacja węglowodanów). W przypadku wysokich dawek może powodować wzdęcia.
kwas askorbinowy (oznaczany jako E300) – niezbędny związek, którego nasz organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. Bierze udział w przemienie tyrozyny (aminokwasu białka). W przemyśle spożywczym służy jako przeciwutleniacz. Polepszacz smakowy, występuje naturalnie chociażby w kiwi, truskawkach. Obecne badania jednoznacznie wykluczają, krążącą powszechnie, opinię, o jego rakotwórczości. To popularna witamina C.
kwas cytrynowy (oznaczany jako E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy, oznaczany jako E 296) – występuje w jabłkach i rabarbarze. Jest wynikiem metabolizmu zawartych w nich węglowodanów. Pełni rolę stabilizatora koloru (soki – jałkowe, winogronowe), oraz aromatu.
mączka chleba świętojańskiego (inaczej guma karobowa, oznaczana jako E410) – naturalny zagęszczacz, pochodzący z drzewa (jego nasion) świętojańskiego. Ma postać słodkiego, białego proszku. Może zastępować kakao (dla osób uczulonych) poprzez swój bliźniaczy smak i zapach.
mleko pasteryzowane – mleko poddawane obróbce termicznej nie przekraczającej  100°C. Jego okres trwałości jest krótszy niż w przypadku zastosowania metody UHT.
mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (oznaczane jako E471) – wytwarzane syntetycznie z tłuszczów roślinnych, glicerolu lub tłuszczy zwierzęcych. Pełni rolę emulgatora i stabilizatora. Wykorzystywany do mieszania różnych półproduktów/ składników.
octan sodu (E 262) – powstaje w wyniku fermentacji bakterii, we wszystkich produktach, które temu podlegają. Stosowany głównie jako konserwator. To sól octowa występująca naturalnie w wielu owocach.
polifosforany (oznaczane jako E452) – to stabilizatory i emulgatory. Wiążą wodę podczas przechowywania produktów, jak i podczas procesów produkcyjnych. W zależności od źródła wytworzenia są to sole potasowe, sodowe ,lub wapniowe kwasu fosforowego.
sorbinian potasu (oznaczany jako E202) – zastosowanie i właściwości niemal identyczne jak kwasu sorbowego. Różni go to, że jest łatwiej rozpuszczalny w wodzie. Konserwuje produkt przeciwko grzybom i drożdżom.
skrobia kukurydziana – półprzezroczysty, roślinny, produkt. Ze względu na łatwość pozyskania, jest chętnie wykorzystywana. Nadaje koloru, polepsza „wiązanie” składników/ produktów.
skrobia modyfikowana – zapewnia łączenie składników w całość, działając trochę jak lepik. Modyfikacja nie oznacza modyfikacji genetycznej, co sami możemy sobie „dodać” w myślach.
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
tłuszcz (olej) rzepakowy – bogaty w witaminę E i kwasy dawkę Omega 3.
trifosforany – otrzymane, syntetycznie, związki, będące emulgatorami/ stabilizatorami/ reg. kwasowości. Stosuje się je także jako „spoiwo” półskładników. Powstają z kwasu fosforowego i z węglanów.

Sam nie wiem co myśleć. Jeśli producent chciał być wyjątkowo szczery i podał cały proces produkcyjny bułki, to przeraża mnie wszystko mączne ze sklepów. Mam jednak nadzieję, że najdłuższy wpis jaki wprowadziłem to niechlubny wyjątek. Taka czarna owca.

Wartości odżywcze

kanapka_do_syta_kurczak_03a

Made to go kanapka do syta z kurczakiem waży 180g i jest dawką pysznych 482,4kcal  (podział BTW: 13,68g/ 19,8g/ 62,59g)

Informacje o produkcie

Producent: Fantasy Food
Marka: Made to go
Nazwa: Kanapka do syta z kurczakiem
Kupione: Statoil
Cena: ok. 5zł

4 odp. do wpisu “FANTASY FOOD, MADE TO GO KANAPKA DO SYTA Z KURCZAKIEM

  1. To wygląda… źle. Łagodnie mówiąc oczywiście. Miałam nadzieję, że może jedząc z zamkniętymi oczami byłoby lepiej, ale okazuje się, że nie bardzo. Przeczuwałam, że to może okazać się prawdziwą… bułą. Ale w takim najgorszym tego słowa znaczeniu jeżeli rozumiesz o co mi chodzi. Nie chrupiącą kajzerką prosto wyjętą z pieca, ale napowietrzonym do granic możliwości gąbczastym tworem, który musisz popijać wiadrem wody, a i tak się zapchasz i dostaniesz czkawki. Co do dodatków – hoho, na bogato. Producent miał gest!

    1. Kupię jeszcze kilka takich kanapek do testów (w sensie coś z sałatą, kurczakiem, na pełnoziarnistym chlebie), ale tej rehabilitację odpuszczę. Przez silnie drożdżową bułę, odebrałem ją źle. Nie jest to odosobniony przypadek, z tego co widzę w sieci. Konkurencyjne Panini także ma „niedopieczony” charakter. Cóż – nie dla mnie. Za to hot-dogi będę jadł nadal 😉

  2. Najgorzej. Nie tylko kanapka przeraża (przebiorę się za nią w przyszłoroczne Halloween, tylko mi przypomnij), ale historia ze wstępu sieje grozą większą niż 99% horrorów, które oglądamy. Nienawidzę uczucia, że czegoś zapomniałam, ale gdy się okazuje, że naprawdę zapomniałam… Na szczęście to się nie zdarza często. Nie wiem, kiedy ostatnio. No i zawsze są to zbędne pierdołki, a nie przedmiot przetrwania i psychicznego komfortu.

    1. Zorientowanie się w sklepie, gdy widzisz ulubione lody na przecenie, że nie wzięłaś karty… Wracasz i wszystkie 12 opakowań po 2L każde już zniknęło. To jest koszmar 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *