BAKOMA, MEN HIGH PROTEIN SNACKS COOKIES&CREAM

Men, czyli i ja.

Zdałem sobie sprawę, że potrafią cieszyć mnie rzeczy błahe. Ponoć to tylko kobiety czują radość i odprężenie gdy idą do fryzjera. Nic bardziej mylnego. Choć moją czaszkę zdobi teraz kilka milimetrów włosów, to i tak po obcięciu czuje się lepiej. Fizycznie, psychicznie.

Odprężają mnie też przechadzki po sklepie. Nawet nie muszę nic kupować. Właśnie… może jak nie mam potrzeby załadowania koszyka to przechadzka między alejkami ma sens? Bo gdy w lodówce sama żarówka, a następnego dnia jakieś święto, dostaję nerwicy.

Bakoma men high protein snacks cookies&cream to wynik szperactwa. Konkretniej mówiąc drugiego podejścia. Przy pierwszym zobaczyłem tylko wersję waniliową i orzeszkową. Nieniska cena spowodowała, że odpuściłem. Teraz spojrzałem w głąb kartoników. Obok brązowego peanutsowego napisu widniał, również brązowy, cookies&cream. Dalszego losu czarno-srebrnego opakowania nie muszę opisywać.

bakoma_men_protein_snack_cc_07a

Jedno słowo, które opisywałoby zapach? Pomijając przekleństwa, niech będzie to pycha. Słodko, śmietankowo z domieszką tej czekoladowej chrupkości. Zupełnie serio, nie spodziewałem się, że Bakoma da radę. Tymczasem było zawodowo. Ślinotok murowany.

bakoma_men_protein_snack_cc_10

Kroił się ciężko. Nóż wbijał się jak w zmrożone masło, co paradoksalnie był plusem, bo dwie równe połówki można było ułożyć jedną na drugiej.  Usłyszałem też cichy zgrzyt trzaskających chrupek.

Krojący, a nie przecinający baton nóż, zdradzał z czym będę miał do czynienia. Twardość, gumowatość. Coś jak zmrożone Marsy pozbawione polewy. Nasz przypadek nie trzaskał, w pełni przejmując plastelinową moc. Wbijając zęby w snacka można zobaczyć obrys prześlizgujących się jedynek. Jest treściwie, nie ma co.

bakoma_men_protein_snack_cc_13

Ciastka nie były odpowiednikiem oreo. Nawet kolor miały inny. Według mnie bliżej im do jakichś zbitych kuleczek płatków śniadaniowych niż do przepysznych markiz. Mimo tego, śmiało mogę napisać, że komponowały się bardzo dobrze. W połączeniu ze śmietanką i takim nugatem w kształcie kostek, stanowiły pyszną całość. Rozpływająca się słodycz z chrupkim muśnięciem.

Nie będę traktował go jako posiłku po treningu, bo skład mógłby być lepszy. Sojowe białko i utwardzony tłuszcz bardziej pasuje do słodyczy. Wśród tych, Bakoma HPS miałby sporą przewagę, bo jest zwyczajnie lepszy niż wiele marektowych  batonów. Cookies&cream po raz kolejny okazuje się być niezawodną drużyną.

Skład

bakoma_men_protein_snack_cc_03

Koncentrat białka z serwatki i wyizolowanego białka sojowego 23,5%, syrop glukozowy, biała polewa 18% (cukier, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyny z soi, aromat), oligofruktoza, tłuszcz palmowy, płatki sojowe, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, odtłuszczone mleko w proszku 3%, produkty zbożowe kakaowe (mąka pszenna, mąka ryżowa, cukier, kakao w proszku, sól), dekstroza, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny z soi, regulator kwasowości: kwas mlekowy, sól, wapń (węglan wapnia), magnez (tlenek magnezu), witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, biotyna, witamina B12, aromaty, substancja konserwująca: kwas sorbowy.

Informacja dodatkowa: Może zawierać: dwutlenek siarki, orzechy, orzeszki ziemne, sezam, jaja.

Słowniczek

dekstroza (rozpada się do dekstryny) – cukier prosty o działaniu podobnym do glukozy. Wspomaga działanie (jest transporterem) kreatyny, zwiększając energię dostarczaną organizmowi. Występuje np. w słodkich owocach i miodzie. Można ja także uzyskać ze skrobi kukurydzianej.
glicerol (gliceryna, oznaczana jako E 422) – niskokaloryczny słodzik, utrzymujący wilgoć. Jest metabolizowany przez organizm ludzki.
koncentrat białek serwatkowych (WPC) – szybko wchłaniane białko (ale wolniej niż izolat) przez ludzki organizm. Jest jednym z podstawowych suplementów diety/ zastępczym źródłem dostarczenia odpowiedniej dawki protein w ciągu dnia, dla wielu aktywnych fizycznie osób.
kwas mlekowy (E 270) – naturalny kwas, który powstaje w wyniku fermentacji żywności. Stosowany jako konserwant zapobiegający występowaniu grzybom. Wydłuża trwałość przeciwutleniaczy.
kwas sorbowy (kwas sorbinowy/ E 200) – konserwuje i utrzymuje wilgotność w produktach spożywczych.Spotykany w serach, mrożonych pizzach, a także w środkach kosmetycznych (pasta do zębów, płyt do płukania ust).
lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
lecytyny – pełnią funkcję emulgatorów i stabilizatorów. Stosowane do zmiękczania czekolady.
oligofruktoza – działa zdrowotnie na jelita. To prebiotyk, czyli coś nietrawionego przez nasz układ pokarmowy
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków
tłuszcz roślinny utwardzony – produkowany z olejów roślinnych, poddany szeregom modyfikacji, po których mogą np. stać wiele godzin w temperaturze pokojowej i/ lub być nastawione na „wysoką moc” (chociażby smażenie frytek w sieciach typu fast-food) bez utraty jakości poddawanego obróbce produktu. Szkodliwy dla zdrowia, podnoszący poziom „złego cholesterolu”, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Sporo niepotrzebnych dodatków. Utwardzony tłuszcz palmowy na wielki minus. To dziwne, nawet bardzo dziwne, że Bakoma nie zdecydowała się na samo białko serwatkowe.

Wartości odżywcze

bakoma_men_protein_snack_cc_04

Bakoma men high protein snacks cookies&cream dostarczy 239kcal (podział BTW: 15g/ 9,6g/26 g) w jednym batonie.

Informacje o produkcie

Producent: Bakoma
Marka: 
Nazwa: Wysokobiałkowy baton o smaku ciasteczkowo-śmietankowym w białej polewie z 10 witaminami i 2 składnikami mineralnymi.
Kupione: Carrefour
Cena: 4,90zł

6 odpowiedzi

  1. Jeszcze NIGDY nie zjadłam dobrego proteinowego batona. Wiadomo, że to specyficzny ulepek nijak mający się do prawdziwych słodyczy i ja nie oczekuję naprawdę nie wiem czego. Niech to będzie chociaż zjadliwe! Tu mogłabym nawet być zadowolona, bo polewa nie jest ,,czekoladowa” a te w takich batonach wypadają zwykle najgorzej. Skład jak na taki baton średni ale i tak lepszy niż klasyczny słodycz.

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Ja w batonach proteinowych akurat lubuję, więc trudno mi się zgodzić. Tu niewątpliwie utwardzony tłuszcz nadaje się do wyrzucenia. Jeśli chodzi o smak, to jest to zdecydowanie pyszna słodycz.

      Odpowiedz
        1. Marcin Marcin DD

          Standardy raczej:
          Olimp – biała czekolada z kokosem
          Oh Yeah! – wanilia z toffi (choć widzę, że ciasteczko i masło orzechowe też jest 😉 )
          FA karmel/ masło orzechowe – choć tu czekolada nie wszystkim zasmakuje

          Teraz tyle tego jest, że na samych batonach zrobiłbym z 200 wpisów :O

          Odpowiedz
  2. To taki typ Sante, chamska masówka, nie było więc co liczyć na prozdrowotny skład (ani tym bardziej na Oreo). Znam jednak uczucie tlącej się w sercu nadziei, że może jednak…

    Twój wstęp jest po części odpowiedzią na mój niedzielny wpis, który pojawi się za tydzień. Czasoprzestrzeń zakrzywiona as fuck 😀

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *