ZOTT, JOGOBELLA BREAKFAST CACAO COOKIES BANANA

Hej, ho…

Koniec wakacji to ulubiony okres młodych ludzi. W końcu można wstawać wcześniej, w końcu można też zapełniać zeszyty, tysiącami liter. Pachnąca nowością, książka od matematyki, w końcu otworzy przed nami drogę do poznania.

Ileż to radości daje ziemne śniadanie, jedzone naprędce, bo za pięć minut odjeżdża nam tramwaj. Ileż to smaków można odnaleźć w nieugotowanych parówkach, zagryzanych wczorajszą bułką. Śniadanie mistrzów!.

Jogobella Breakfast cacao cookies banana określiłbym jako nowego ucznia. O ile ciastka, same w sobie, zjadłbym bez problemu, to z jogurtem bywa różnie. Smęciłem już wiele razy, że za nimi nie przepadam, także tym razem sobie Wam tego oszczędzę.

Jogobella_Breakfast_banana_choco_04

Wiśnie? Pewnie znów te obleśnie kawałki skórek, ledwie co imitujących świeży owoc. Genialne dziecko natury, zabijane przez kwaśny produkt mleczny. Nawet fakt, że byłby to moje pierwsze podejście do takiej Jogobelli, nic nie zmieniał. Zmienił natomiast moment, gdy dojrzałem wersję bananową. W sumie… czemu nie?

Jogobella_Breakfast_banana_choco_05

Dwie komory, jednoczące dwa kolory. No, trzy, bo banan był na pograniczy bieli z żółcią. Radość już prysła, bo marzenia „a może to będzie gęsty, fajny krem?” zastąpiła brutalna rzeczywistość „znów gluty w kwasie”. Cóż. Przynajmniej ciasteczka wyglądały fajnie.

Jogobella_Breakfast_banana_choco_07

Przypominały mi te z płatków Orito, które jakiś czas temu były dostępne w Biedronce. Prawdopodobnie producent odpowiedzialny za łakocie, poleciał w kulki koło, i zasypał wszystkich zleceniodawców, jednakową porcją ciastek. Osobno smakowały dość przeciętnie, bardziej mącznie niż kakaowo. Tajemnicze stragany, babcia… generalnie te klimaty. Twarde jak herbatniki, więc istniało duże prawdopodobieństwo, że nie przeistoczą się w maź, po kontakcie z „cieczą”.

jogobella_breakfast_banana_choco_09

Tak też, w istocie, było. Kakaowe ciastka puściły nawet nieco koloru, przez co żółty kompan mógłby nawet powiedzieć, że weekend spędził na działce, opalając się mimo woli.

jogobella_breakfast_banana_choco_12

Jak odbieram całość? O dziwo, nie jest źle. Gdyby jogurt zastąpić czymś w rodzaju zagęszczonego mleka od Mullera, byłoby idealnie. Serio. Sam smak bananów pasował mi do ciastek (które lepiej smakowały namoczone), ale wszystko psuła natura mleka. Tzn. tego kwasku.

Dosypać łyżkę cukru, zagęścić, przetrzeć banany przez sitko, i cieszyć się z jogurtu, który będą jeść dzieci (a więc spora grupa odbiorców). Bo, póki co, na kolana nie powala.

Skład

Jogobella_Breakfast_banana_choco_03

Mleko, ciasteczka kakaowe 9,6% (mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny (palma), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 6%, serwatka słodka w proszku, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko odtłuszczone, sól, aromat),  substancje spulchniające E 500, E 503, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier, owoce 8,1%% (banany, mus bananowy), białka mleka, aromat, żywe kultury bakterii.

Informacja dodatkowa: Może zawierać inne orzechy i jaja.

Słowniczek

E500 (węglan sodu) – to regulator kwasowości. Stosowany także w kosmetykach czy środkach higieny (w tym i ustnej). Inaczej zwany też sodą kalcynową, stosowaną jako spulchniacz lub/ i regulator kwasowości. Ma również właściwości „antrybryłujące”. Służy też do zmiękczania wody.
E503 (węglan amonu) – to regulator kwasowości i środek spulchniający. Wytwarzany z naturalnych składników, takich jak siarczan amonu i węglan wapnia.
kwas cytrynowy (oznaczany jako E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.

Wiadomo, ciacha skład niszczą.

Wartości odżywcze

Jogobella_Breakfast_banana_choco_02

Jogobella lBreakfast cacao cookies banana w 100g (opakowanie ma 125g, w tym zapewne ok. 132g jogurtu) mieści 130kcal (podział BTW: 4g/ 3,5g/ 19,5g).

Informacje o produkcie

Producent: Zott
Marka: Jogobella
Nazwa: Jogobella Breakfast cacao cookies banana (jogurt bananowy z ciastkami kakaowymi)
Kupione: Carrefour
Cena: ok. 1,39zł 

2 odpowiedzi

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *