ANITA, SAN SORBETINO SORBETOWE SMOOTHIE MANGO Z MARAKUJĄ

Zmień opakowanie, a będzie Ci dane.

Nie wejdziesz drzwiami, to wejdź oknem. Powiedzą, że nie można biegać po korytarzu, to zacznij jeździć w nim hulajnoga. Przecież nie ma zakazu, prawda? Chociaż nie popieram tego typu cwaniactwa, to nie da się ukryć, że w pewnych kwestiach, nagięcie pozwoleń jest sztuką przetrwania. Umiejętność lawirowania między paragrafami i definicjami jest czymś, co trzeba czuć. Albo się bezwstydnie nauczyć, by wyjść na swoje.

Ile razy było tak, że kupowałem produkt wyłącznie w wyniku zmiany opakowania, nie zliczę. A, bo może skład jest już lepszy, a bo może dołożyli więcej czekolady. A, bo może jest już zwyczajne lepszy.

San Sorbettino Smoothie mango marakuja brało nauki u wersji kubeczkowej. Ta, nie pozostawiła we mnie rewelacyjnych wspomnień i dopiero promocja na lody spowodowała, że sięgnąłem po sorbet w nowych szatach.

san_sorbetino_smoothie_mango_marakuja_06

Wydłużająca się kolejka do kas, to coś czego nikt nie lubi. Ta sama kolejka, gdy w koszyku mamy lody, powoduje wnerwienie podwójne. Kiedy lody czekają na obfotografowanie i opisanie, wnerw sięga zenitu. Głupie to, bo napatykowiec przecież mógłby posłużyć za „zapas dla gości”, a ja mógłbym dokupić nową sztukę jak będzie luźniej. Głupie, ale jakże ludzkie. Dobrze chociaż, że był zapas w sklepowych zamrażarkach…

san_sorbetino_smoothie_mango_marakuja_08

Włożony od razu do szuflady, wyjęty kilka godzin później. Nieregularne jako, jakby nadgryzione przez zniecierpliwionego konsumenta. Kolor był wyraźniejszy niż „u mistrza”, co oznaczało tylko tyle, że było bardziej jaskrawe. Intensywność nijak nie przełożyła się na moje oczekiwania i obawy.

Lód był słodki i gorzki zarazem. Niby powinien być to wynik zestawienia tak specyficznych owoców, ale nie wiem czy nim był. Słodkość mango, cierpkość marakui, to jedno. Jakiś dodatek gumowatości i aptekorności, to już drugie. Odniosłem wrażenie, że z czymś przesadzono. Zupełnie tak jakby owoce stanowiły mniejszą część lodów. Jasne, w większości przypadków tak jest, jednak tu było to aż nad to wyczuwalne. Poza taką balonową (tu: gumy do żucia) słodkością, dostałem dawkę niechętnie przyjmowanych leków.

Konsystencja ukrojonego kawałka owoców i brak wodnistości, na plus. Reszta, niestety, in minus.

Skład

san_sorbetino_smoothie_mango_marakuja_03

Woda, cukier, przecier z mango 15,8%, syrop glukozowo-fruktozowy, przecier z marakui 4,2%, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów, tłuszczowych, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, guma ksantanowa; koncentrat z soku z marchwi, cukier inwertowany, olej słonecznikowy; aromat naturalny, substancja wzbogacająca: witamina C.

Produkt może zawierać: jaja, mleko, soję, orzeszki arachidowe, orzechy i produkty pochodne.

Słowniczek

cukier inwertowany – to połączenie (w stosunku 1:1) fruktozy i glukozy. Wytwarzany się go przez hydrolizę enzymatyczną bądź kwasową. Jest słodszy od sacharozy.
guma guar (oznaczana również jako E412 ) – zagęszcza produkty, nadając jej żelową formę. Dzięki niej cząsteczki wody zawarte w produktach nie zamarzają. Uważana raczej za nieszkodliwą, ale zdarzają się przypadki wystąpienia na nią uczuleń.
guma ksantanowa (oznaczana jako E415) – naturalny polisaharyd, powstający przy udziale bakterii z cukru i melasy (fermentacja węglowodanów). W przypadku wysokich dawek może powodować wzdęcia.
mączka chleba świętojańskiego (inaczej guma karobowa, oznaczana jako E410) – naturalny zagęszczacz, pochodzący z drzewa (jego nasion) świętojańskiego. Ma postać słodkiego, białego proszku. Może zastępować kakao (dla osób uczulonych) poprzez swój bliźniaczy smak i zapach.
mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (oznaczane jako E471) – wytwarzane syntetycznie z tłuszczów roślinnych, glicerolu lub tłuszczy zwierzęcych. Pełni rolę emulgatora i stabilizatora. Wykorzystywany do mieszania różnych półproduktów/ składników.
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy.
tłuszcz (olej) słonecznikowy – najpopularniejszy z olejów/ tłuszczy w kuchni. Z uwali na budowę z wielonienasyconych tłuszczy, odpowiednia temp. do obróbki termicznej pokarmów, przy jego użyciu, to 100 stopni Celcjusza.

Mniej owoców, za to więcej innych dodatków. Olej słonecznikowy w lodach… słabo.

Wartości odżywcze

san_sorbetino_smoothie_mango_marakuja_05

San Sorbettino Smoothie mango marakuja to 73kcal (podział BTW: 0g/ <0,5g/ 17,9g) w 75 gramowej porcji.

Informacje o produkcie

Producent: P.P.Ch. i P.R.-S. „Anita”
Marka: San Sorbettino
Nazwa: San Sorbettino Smoothie mango marakuja
Kupione: Biedronka
Cena: ok. 1,20 (promocja)san_sorbetino_smoothie_mango_marakuja_04

4 odp. do wpisu “ANITA, SAN SORBETINO SORBETOWE SMOOTHIE MANGO Z MARAKUJĄ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *