SONKO, WAFLE RYŻOWE BŁONNIKOWE MAGNEZ W CZEKOLADZIE DESEROWEJ

Błonnik na deser.

Jak coś jest czekoladowe, to jego opakowanie zazwyczaj mieni się brązem. Jak coś jest naturalne, pozbawione cukru/ tłuszczy, to zazwyczaj kolorem dominującym jest biel. Wie o tym dorosły, wiedzą i dzieci. „No weź zjedz, to jest pyszne” – słyszy brzdąc, mając przed sobą mamę z jasnym opakowaniem jogurtu. Jasne…

Sonko_bl_magnez_czeko_03

Sonko wafle ryżowe błonnikowe magnez w czekoladzie deserowej to paczka, która przez brązową barwę, nie zostanie odtrącona przez najmłodszych. Lejąca się, gęstym strumieniem, czekolada z rysunku, przyćmi informacje, że pod nią są wafle. Te same wafle, których „na sucho” przecież nie da się zjeść.

Nie wiem na ile to zabieg celowy, ale u mnie, w sklepie, wisiały tuż przy płatkach śniadaniowych, a nie przy pozostałych waflach. Może łatwiej wpadają oko, będąc sąsiadem zwierzątek szczęśliwie bawiących się w misce pełnej poduszek/ łódek/ kółek?

Sonko_bl_magnez_czeko_07

Przyznam, spodziewałem się wafli oblanych cienką, jak kartka papieru, warstwą czekolady. Czegoś, co stanowiłoby tło tła w całości. Wyjmując krążki z opakowania mocno się zdziwiłem. Plus. Duży plus.

Sonko_bl_magnez_czeko_09

Okrąglaki były średniej grubości. Cieńsze od standardowych, ale grubsze od – zdobywających coraz więcej zwolenników – slimów. Polewa była na tyle twarda, że można było w nią pukać jak do drzwi egzaminatora. Wszystko trzymało się kupy, choć brązowa warstwa była… trochę śliska, przypominająca taflę lodu, choć do równości stołu jej daleko.

Sonko_bl_magnez_czeko_13

Łamie się z oporem i nie pozostawia za sobą większych okruszków. Tych mniejszych zresztą też nie było. Czekolada z ryżem preparowanym robi większy bajzel. Tu pojawia się pierwszy, przyjemny, deserowy zapach czekolady. Ryż przypomina mi bardziej kukurydzę, ale to może wina zniekształcenia walorów przez polewę.

Sonko_bl_magnez_czeko_11

Zatapiając zęby w krążku, czułem więcej niż się spodziewałem na początku. Po zobaczeniu, że czekolada wygląda solidnie, nie przypuszczałem, że okaże się też taka treściwa. Cięższa siostra „mleczanki” występowała w każdym kęsie, trzaskając przy pierwszym kontakcie. Ryż okazał się na tyle zbity, że spokojnie całość mogłem pochłaniać przy klawiaturze komputera. Tzn. i tak zawsze przy nim jem, ale teraz obawa o okruszki zmalała.

Po beznadziejnych pizzowych snackach, średnim musli, dużo lepszym słoneczniku, rewelacyjnych pestkach dyni z algami morskimi, dochodzi kolejna extra przekąska. Jasne, mniej fit-git i w ogóle, ale nie dajmy się zwariować. Sam z pewnością do niej wrócę.

Skład

Sonko_bl_magnez_czeko_05

48 % czekolada deserowa (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat: wanilina); 41 % ryż brązowy; otręby kukurydziane; 2,5 % ryż biały; 0,4 % błonnik jabłkowy.

Informacja dodatkowa: Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.

Słowniczek

E 476 – to fachowo polirycynooleinian poliglicerolu. Jest emulgatorem i/ lub stabilizatorem. Dzięki niemu można łatwiej i bardziej trwało mieszać składniki. Jest połączeniem poliglicerolu i oleju rycynowego. Nieszkodliwy dla zdrowia.
lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
miazga kakaowa – najważniejszy półprodukt w potrzebny do stworzenia czekolady. Powstanie z ziaren kakaowca. Gorzkie tabliczki mają jej 70%+ w swojej zawartości.
tłuszcz kakaowy (masło kakaowe, olej kakaowy) – wydobywany jest z nasion kakaowca po ich (w skrócie) oczyszczeniu, uprażeniu i zmieleniu.
wanilina – aromat (wanilii) identyczny z naturalnym, ale nie pozyskiwany z lasek wanilii.

Nie jest źle. Chociaż więcej informacji o miazdze/ masie kakaowej by się przydało.

Wartości odżywczeSonko_bl_magnez_czeko_04

Sonko wafle ryżowe błonnikowe magnez w czekoladzie deserowej to 4 wafle, po 78kcal (podział BTW: 1,2g/3,6g/9,7g) każde. Zwiększona dawka błonnika wynosi 1,2g. Czym, według mnie, nawet nie warto się sugerować przy zakupie.

Informacje o produkcie

Producent: Sonko
Marka: Sonko
Nazwa: Sonko – wale ryżowe – wafle błonnikowe magnez w czekoladzie deserowej (wafle ryżowe z wysoką zawartością błonnika, w czekoladzie deserowej)
Kupione: Biedronka
Cena: 2,99zł

8 odpowiedzi

  1. Tak, u mnie też wiszą obok płatków, tak samo jak miniaturowe chipsy zawisły przy kasach, gdzie ludzie myślą „a, takie małe, to wezmę”. Dawno temu, jak jeszcze jadłam wafle ryżowe (i kukurydziane), sięgałam tylko po czyste, niesłodkie. Raz zdarzyło mi się kupić w czekoladzie i uznałam, że kurde… dobre to! Obawiam się, że tak by było również z tymi (tym bardziej, że ryż jest jak kukurydza), więc na wszelki wypadek nie kupię 😀

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Jak sięgam pamięcią, to nigdy nie jadłem wafli z czekoladą. Tzn. wafli ryżowych z czekoladą, także to było pierwsze przełamanie na słodko. Wiem, że są i z mleczną, jakąś tam jogurtową, ale póki co wstrzymam się z ich zakupem.

      P.S. Rozmieszczenie zatem celowe. Dzieci naciągną 😉

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *