EUROHANSA, CARREFOUR BATONIK MUSLI POMARAŃCZOWY

Ten pomarańcz, ta pomarańcza.

Sklepy samoobsługowe mają kilka plusów. Nikt przed nami, stojąc w kolejce, nie opowiada sprzedawczyni o swoim synie. Nikt też nie trąca, sugerując, że to jego jest ten kawałek podłogi. No i nie trzeba zastanawiać się nad polszczyzną. Gram, a może gramów? Deko czy deka? Pomarańcz czy pomarańcze. Olewamy wszystkie zasady, które w szkole ładowali nam do głów, pakując wybrańce do koszyka. Płacimy, wychodzimy. Jesteśmy zadowoleni.

Carrefour batonik musli pomarańczowy to przekąska, która ma (przynajmniej u mnie) niefortunne ulokowanie. Po lewej stronie są regały czekolad, pełno Snickersów, Twixów, Marsów. Po prawej króluje Ferrero z Kinder Bueno. Batoniki, sygnowane marką własną, leżą biednie, czekając na łaskę kupujących. Postanowiłem dać szanse całej czwórce.

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_09

Jeśli jesteście chorzy, a Wasz nos odmawia posłuszeństwa, nie martwcie się. Poczujecie zapach pomarańczy. Silny, sztuczny, cholernie cukrowy zapach. Oranżada w proszku do której dosypaliśmy łyżeczkę cukru, lek przeciw przeziębieniu, przesłodzony sorbet. Intensywny w cholerę, gryzie nawet w gardło.

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_10

Baton jest szorstki w dotyku. Przypominał mi pumeks z dodatkiem gumy, która spowodowała, że można go uformować w dowolny sposób. Dopasować do kształtu ciała. Liczne żółte i brązowe przebarwienia przypisałbym bardziej podsmażanym w głębokim cukrze płatkom, a nie czemuś z sokiem owocowym.

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_12

Maczam palec w zastygniętym cukrze na dnie lodów wodnych i jem. Nie, chwila, wróć. Gryzę baton, czując dodatek białego proszku w każdym momencie. Pomarańcz(a) snuje się jak niepewny uczeń pod tablicą. Raz przypomina Fervex, raz wyciąg z cukierków Nim 2.  Raz jest słodko, raz kwaśno. Zjadłem też raz. Raz i wystarczy.

Skład

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_04

Płatki owsiane 19%, ekstrudat zbożowy 16% (mąka ryżowa, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, sól), płatki kukurydziane 15% (kasza kukurydziana, cukier, sól, ekstrakt ze słodu jęczmiennego), syrop glukozowy, skórka pomarańczowa kandyzowana 10% (skórka pomarańczowa, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu), tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, maltodekstryna, syrop cukru inwertowanego, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole, emulgator lecytyny (z soi), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat.

Informacja dodatkowa: Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy laskowe, migdały i sezam.

Słowniczek

ekstrakt słodowy jęczmienny – wodny ekstrakt słodu jęczmiennego. Tzn. pochoddzacy z jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. Proces kończy wytworzenie cukru słodowego – maltozy.
kwas cytrynowy (oznaczany jako E300) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
maltodekstryna – stosowana głównie w celu niedopuszczenia do krystalizacji sacharozy w produktach, przedłużając tym samym ich termin przydatności do spożycia. Słabo słodka, jednak wchłania się bardzo szybko (tak jak glukoza). O szkodliwości dla zdrowia brakuje informacji.
sorbinian potasu (oznaczany jako E202) – zastosowanie i właściwości niemal identyczne jak kwasu sorbowego. Różni go to, że jest łatwiej rozpuszczalny w wodzie. Konserwuje produkt przeciwko grzybom i drożdżom.
syrop cukru inwertowanego – syrop taki powstaje po ogrzaniu syropu cukrowego przy dodatku środków zakwaszających (np. sok z cytryny). Wynikiem jest rozkład sacharozy na dwa glukozę i fruktozę. Cukier po takim procesie jest gładki i bardzo często wykorzystywany jest np. do produkcji dżemów, konserwując owoce.
syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą).
syrop sorbitolowy (oznaczany jako E420) – wchłania się wolniej niż fruktoza oraz sacharoza. Pełni rolę stabilizatora, słodzika. Utrzymuje wilgoć. Potoczne znany jako sorbitol lub sorbit.
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
tłuszcz roślinny utwardzony – produkowany z olejów roślinnych, poddany szeregom modyfikacji, po których mogą np. stać wiele godzin w temperaturze pokojowej i/ lub być nastawione na „wysoką moc” (chociażby smażenie frytek w sieciach typu fast-food) bez utraty jakości poddawanego obróbce produktu. Szkodliwy dla zdrowia, podnoszący poziom „złego cholesterolu”, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

No, pomarańcza nie może narzekać na samotność.

Wartości odżywcze

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_05

Carrefour batonik musli pomarańczowy będzie źródłem 99kcal (podział BTW: 1,4g/2,3g/17,9g).

Carrefour_b_musli _pomaranczowy_06

Informacje o produkcie

Producent: Eurohansa
Marka: Carrefour (na zlecenie)
Nazwa: Carrefour, batonik musli pomarańczowy (batonik musli pomarańczowy)
Kupione: Carrefour
Cena: 0,75zł

8 odpowiedzi

  1. Nie bądź taki pewny, że sklepy samoobsługowe zapewniają bezpieczeństwo psychiczne, jeśli chodzi o zasoby językowe. Wystarczy, że stanie za tobą taka Olga i usłyszy, że mówisz do kogoś przez telefon, że właśnie kupujesz batona z pomarańczem albo zapytasz sprzedawcy, czy za to na pewno płaci się jak za sztukę, a nie jak za gram 😀

    Fervexy Fervexami, a ja nadal czekam na batona jagodowego w polewie jogurtowej z Tesco! Nie tylko Ty masz dobrą pamięć ]:->

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      W sumie, to masz rację. Taki podsłuchujący rozmowy psychopata, to źródło niewiadomego. Zaraz za kasami wyciągnie łopatę do śniegu i odrąbie łeb. A sprzedawca z pewnością lubi, przez osiem godzin, radzić klientom co mają wziąść, bo a nóż widelec coś nam/ im umknęło? :>

      Odnośnie kokardki na trąbie, to e-sklep podpowiada, że TESCO ma aż 7 wariantów (Country Barn). Polecanego spróbuję na bank, ale czy przejem całą serie, czas pokaże. Najwyżej rozbiję wpisy na pół roku w przód. Po jednym w miesiącu. Mam czas 😉

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *