MONDELEZ, BELVITA ŚNIADANIE CIASTKA MUSLI Z OWOCAMI

Owocowe moce.

Wiedziałem, że prędzej czy później nadejdzie ten czas. Świadomość, że dostępny jest jeszcze jeden smak ciasteczek w poręcznym opakowaniu, nie dawała mi spokoju. Tzn. spokojnie mogłem żyć z tą wiedzą, ale ilekroć przechodziłem przez sklep(y), zerkałem w kierunku markiz czy oby się nie pojawił. I tak stercząc przed tymi samymi regałami co zazwyczaj ujrzałem jedną – dosłownie jedną – sztukę czegoś wybijającego się kolorystycznie.

BelVita, gdziekolwiek bym nie patrzył, zawsze wystawiała te same smaki: orzechy i czekolada, kakao, oraz zboża i mleko. Czasem jest to jeden, czasem dwa, a niekiedy wszystkie trzy warianty. Czwórki nigdy nie widziałem. Może to już jakaś niepisana zasada niewystawiania tylu kartoników? Cholera wie. W każdym razie, tuż obok wymienionej trójcy leżała samotnie podręczna paczuszka… brakującego na blogu smaku. Jasny i klarowny sygnał: brać, nie wybrzydzać 😉

Belvita_musli_z_owocami_03

BelVita ciastka zbożowe musli z owocami chcąc czy nie, trafiły w moje sidła. Jako ostatnia przedstawicielka łatwych do testów przekąsek (Tartinki i Crunch traktuję jako nieco inny typ) mogła pozostawić wrażenia po firmie (ostatni kontakt zapamiętujemy najdokładniej) jako przyzwoite lub też skierować je na zupełnie inny poziom. Wyższy? Niższy? Czas sprawdzić.

Belvita_musli_z_owocami_12

Powiedzieć, że zbożowe kruszynki pachną owocowo to zbyt mało. One wręcz z siłą młota pneumatycznego napieprzają kolorowymi witaminami. I co najlepsze: nie jest to zapach (na mój węch wtedy) sztucznego syropu z butli, a koszyka wypełnionymi, w pół przekrojonymi, kulami.

Belvita_musli_z_owocami_15

Winogrono, brzoskwinia, winogrono, brzoskwinia…. Sam nie wiem co wyczuwałem mocniej. Wszystko się tak ze sobą przeplatało, że w chwilę po zapisaniu pierwszego wrażenia, musiałem je skreślić by zrobić erratę. Fajno!

Belvita_musli_z_owocami_18

Nie kruszą się podczas łamania, nie mają konsystencji wydmuszek. Są bardziej treściwe, konkretne, zwarte. Pewnie zatopione kawałki owoców trzymały dzielnie całość w takiej formie.

Belvita_musli_z_owocami_09

Ich samych, co widać po fotografiach, było od groma. Zastanawiam się czy kiedyś widziałem tak napchane przeróżnymi bakaliami ciastka. Nie chcąc stawiać BelVita musli z owocami za wcześnie na podium, powiem tylko: brawo!

Belvita_musli_z_owocami_10

Część miękka, część twardsza. Od żelków do czegoś bardziej „na ząb”. Cały czas owocowo. Cały czas słodko i przyjemnie. Cały czas… jakby bez ciastka. Załapałem to dopiero przy trzeciej sztuce. Przewaga „kolorowych witamin” była tak duża, że smak zbóż zaginął. Stał ze spuszczoną główką, rękoma zaplecionymi przed siebie i obserwował jak hucznie i swawolnie poczyniają sobie inni w zabawie.

Skład

Belvita_musli_z_owocami_07

Mąka pszenna 37%, muesli 32,9% [zboża pełnoziarniste 23,9% (płatki owsiane 11%, płatki pszenne 9,9%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%, płatki jęczmienne 1%, płatki żytnie słodowane 1%), rodzynki 7,3%, suszone kawałki owoców 1,7%: syrop fruktozowo-glukozowy, zagęszczone soki i przeciery (jabłkowy, pomarańczowy, morelowy, brzoskwiniowy), cukier, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik pszenny, olej palmowy, substancja żelująca (pektyny), przeciwutleniacz (kwas askorbinowy), aromat], cukier, olej rzepakowy, kandyzowana skórka pomarańczowa 1,9% [skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat], substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), mleko odtłuszczone w proszku, substancje wzbogacające (magnez, żelazo, witamina E, tiamina), sól, aromat, emulgatory (lecytyna sojowa, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym)

Słowniczek

estryfikowane mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (oznaczane jako E472a-E472f – w zależności od rodzaju) – wytwarzane z glicerolu oraz kwasów organicznych (cytrynowego, mlekowego, octowego, mlekowego, winowego) i kwasów tłuszczowych, estry tłuszczowe. Pełnią funkcję stabilizatorów i emulgatorów.
glicerol (gliceryna, oznaczana jako E422) – niskokaloryczny słodzik, utrzymujący wilgoć. Jest metabolizowany przez organizm ludzki.
kwas askorbinowy (oznaczany jako E300) – niezbędny związek, którego nasz organizm potrzebuje do codziennego funkcjonowania. Bierze udział w przemienie tyrozyny (aminokwasu białka). W przemyśle spożywczym służy jako przeciwutleniacz. Polepszacz smakowy, występuje naturalnie chociażby w kiwi, truskawkach. Obecne badania jednoznacznie wykluczają, krążącą powszechnie, opinię, o jego rakotwórczości. To popularna witamina C.
kwas cytrynowy (oznaczany jako E330) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.
lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!
mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (oznaczane jako E471) – wytwarzane syntetycznie z tłuszczów roślinnych, glicerolu lub tłuszczy zwierzęcych. Pełni rolę emulgatora i stabilizatora. Wykorzystywany do mieszania różnych półproduktów/ składników.
pektyna – zagęszcza produkty, nadając im lepkość. Występuje naturalnie w owocach. Powoduje poczucie sytości w żołądku. Spotykana również w ketchupach, majonezach itp. Oznaczana również jako E440a.
syrop glukozowo-fruktozowy – przedstawiać go nie trzeba. Podnosi szybko poziom cukru we krwi, dając nam fałszywe poczucie energii. Tańszy zamiennik tradycyjnego cukru. Według współczesnych badań jego nadmierne spożycie doprowadza nie tylko do otyłości ale może wywołać cukrzycę. Połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy. (tu mamy przewagę fruktozy nad glukozą)
tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.
węglan amonu (oznaczany jako E503) – to regulator kwasowości i środek spulchniający. Wytwarzany z naturalnych składników, takich jak siarczan amonu i węglan wapnia.
węglan sodu (oznaczany jako E500) – to regulator kwasowości. Stosowany także w kosmetykach czy środkach higieny (w tym i ustnej). Inaczej zwany też sodą kalcynową, stosowaną jako spulchniacz lub/ i regulator kwasowości. Ma również właściwości „antrybryłujące”. Służy też do zmiękczania wody.

Skład, po dodaniu suszonych owoców, zdecydowanie wydłużony. Gdyby popatrzyć wyłącznie wizualnie na jego „szerokość” można pomyśleć, że lepiej już zdecydowanie sięgnąć po wypełnionego palonym cukrem i zawalonym czekoladą baton, podawany w towarzystwie ciasta bezowego 😉

Wartości odżywcze

Belvita_musli_z_owocami_04

BelVita ciastka zbożowe musli z owocami to źródło 220kcal (podział BTW: 3,6g/7,2g/33,6g). O dziwo, mimo długaśnego składu i kalorycznych suszonych owoców, węglowodany pozostają na normalnym dla BelVity (śniadaniowej-ciasteczkowej) poziomie

Informacje o produkcie

Producent: Mondelez
Marka: Belvita
Nazwa: Belvita ciastka zbożowe musli z owocami (ciastko zbożowe z owocami)
Kupione: Carrefour
Cena: ok. 1,70zł

4 odp. do wpisu “MONDELEZ, BELVITA ŚNIADANIE CIASTKA MUSLI Z OWOCAMI

  1. Ja bakalii nie znoszę o czym Ci już pisałam, więc te nie dla mnie zdecydowanie ale fakt, że jest ich sporo to zawsze na plus dla producenta – doceniam. 😀

  2. Nie ma żadnej zasady, ja opakowania widuję po cztery. Może zaglądamy do innych sklepów. A ten smak i mleczny to moje ulubione dwa, kupowałam je od razy w dużych kartonikach, żeby się nie rozdrabniać. Wtedy jeszcze nazywały się LU Go!.

    1. O żeż! Faktycznie było takie coś, pamiętam 🙂 Widocznie nie ma zasady co do wypakowywania, ale taki sam zestaw widywałem zarówno w Carrefourze, Piotrze i Pawle, Almie, jak i sklepie osiedlowym. Mniejsza o to, zwłaszcza po upolowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *