SOLENT GMBH & CO. KG, BELLAROM FINEST DARK CHOCOLATE

Brązowy kameleon.

Do produktów BIO, 100% natural, 300% clean i 842% whole xyz, podchodzę jak do każdego innego. Szczęśliwie nie jestem uczulony na gluten, a spożycie pszenicy także nie wywołuje u mnie złych reakcji. Nieraz nawet po zwykłej kajzerce czuję się lepiej niż po ciemnym pieczywie, wypchanym cholera wie czym, zabarwionej na brązowo i posypanym – dla niepoznaki – jakimiś pestkami z dyni. O ile w „normalnych” produktach wszystkie certyfikaty są raczej powszechnie znane, to w przypadku słodyczy już niekoniecznie.

Rainforest Alliance Certified – oznacza w wielkim skrócie zbiór plonów z poszanowaniem zarówno gleby, jak i samego zbieracza. Generalnie wielka ekologia, brak ulepszaczy smaków, brak sztuczności w każdym aspekcie. Wszystko zgodnie z naturą. Takim cud-wyrobom towarzyszy znak kameleona. Dziś jedna z propozycji zielonego gada.

Bellarom_Finest_dark_chocolate_02

Bellarom Finest dark chocolate kupiona już jakiś czas temu, została wyłowiona z czeluści pudełka. Sama marka została już przeze mnie sprawdzona na białej tabliczce, więc obawa kupna kota w worku była zerowa. Grube kawałki czekolady, w 200g, spodobały mi się bardzo, ale domyślam się, że taki „zabieg” mógłby nie bardzo pasować do odmiany gorzkiej. Słodkości pochłaniamy jednak zdecydowanie chętniej…. chociaż, patrząc na ostatnie zawirowania w moim guście, niczego już nie jestem pewien 😉

Bellarom_Finest_dark_chocolate_05

10 kostek z logiem producenta, to widok zapamiętany innych wariatów smakowych. Ucieszyło mnie to, że i tutaj go zastosowano. Całość dzięki temu sprawia wrażenie czegoś bardziej dopracowanego, z zadbaniem o takie szczegóły jak różne zawijasy.

Bellarom_Finest_dark_chocolate_07

Mimo, że tabliczka była cieńsza niż przywykłem do niej w przypadku Bellarom, łamała się w podobny sposób. Porównałbym to do odkorkowywanego napoju z odlatującym w nieznanym kierunku kapslem. Szybki, nie za głośny, ale i nieco miękki. Mogło na to wpłynąć otoczenie, a konkretniej temperatura. Uderzający gorąc nie jest najlepszym przyjacielem słodyczy.

Bellarom_Finest_dark_chocolate_10

Przełamywana czekolada wydobywała zapach kakao w proszku. Tego samego, którego powinno dodawać się do mleka i pić, a nie wyjadać łyżką. Może nie był do Nesquick, ale – dla mnie – słodycz z pewnością grała tu dużą rolę.

Bellarom_Finest_dark_chocolate_16

Smak (po wyjęciu z pudełka, tuż po zrobieniu fotografii): słodki, śmietankowy. Podobny w minimalnym stopniu to proszku od zwariowanego wyżej wymienionego królika. Rozpuszcza się gładko, bez żadnej – poza kremową – nutą. Taki mus kakaowy.

Smak (po przeleżeniu ok. 4-5h w lodówce): zdecydowanie kakaowy. Słodycz w skali 4/10 zeszła na poziom 2/10. Rozpuszczana w buzi kostka uwalniała gorzką, proszkowatą strukturę. Zdecydowanie było bardziej kakaowo, niezasładzająco.

Czemu zrobiłem taki test w teście? Zaciekawiła mnie duża słodkość w pierwszym przypadku, a do tego dochodził fakt, że następną porcję mogłem zjeść za jakiś czas (po drugim obiedzie), więc tabliczka przy tej temperaturze mogłaby stracić na swojej zwartości. A tak miałem gorzki, twardy i zimny deser.

W jednym i w drugim przypadku czułem zadowolenie. Z pewnością, będąc w Lidlu i mając chęć na gorzką czekoladę, właśnie tę wrzucę do koszyka.

Skład

Bellarom_Finest_dark_chocolate_03

 

Miazga kakaowa*, cukier*, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu*, emulgator: lecytyna słonecznikowa, naturalny aromat wanilii.

Informacja dodatkowa: Może zawierać śladowe ilości orzechów, soi i mleka.

*Rainforest Alliance Certified

Słowniczek

lecytyna słonecznikowa – alternatywa dla lecytyny sojowej. Co ważne wolna od GMO i alergenów. Może być tańszym zamiennikiem masła kakaowego. Ma neutralny smak i zapach.
miazga kakaowa – najważniejszy półprodukt w potrzebny do stworzenia czekolady. Powstanie z ziaren kakaowca. Gorzkie tabliczki mają jej 70%+ w swojej zawartości.
tłuszcz kakaowy (masło kakaowe, olej kakaowy) – wydobywany jest z nasion kakaowca po ich (w skrócie) oczyszczeniu, uprażeniu i zmieleniu.

Wszystko eko itp. Na uwagę zasługuje fakt zastosowania lecytyny słonecznikowej, a nie sojowej jak to ma miejsce w ogromnej większości czekolad. Wanilia mogła dołożyć swoje do moich odczuć 🙂

Wartości odżywcze

Bellarom_Finest_dark_chocolate_04

Bellarom Finest dark chocolate po 10 kostkach dostarczy nam 561kcal (podział BTW: 9,7g/41g/32g). Nie zauważyłem zatem by dodatkowe 4% kakao wpłynęło jakoś na ogólną kalorykę 😉

Informacje o produkcie

Producent: Solent GmbH & Co. KG
Marka: Bellarom
Nazwa: Bellarom Finest dark chocolate
Kupione: Lidl
Cena: 2,99zł

16 odpowiedzi

  1. Wydaje mi się chociaż oparte jest to jedynie na wrażeniach wizualnych wszak nie było mi dane ich spróbować, że Bellarom robi całkiem solidne te tabliczki. Za gorzką czekoladą nie przepadam to nie kupię, jakby ktoś poczęstował jak najbardziej bym wzięła kosteczkę. Zwłaszcza, że kostka jest naprawdę sporawa i jak na ten akurat rodzaj czekolady całkiem gruba – mam wrażenie, że gorzkie tabliczki są zazwyczaj cienkie jak papier. 😀

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Grubaśna biała, 200g, to znikała u mnie… nie będąc dzielona z nikim. Dlatego, co wspominałem, bez wahania sięgałem po kolejne. Oby nast. razem udało się dorwać grubasa gorzkiego/ deserowego 🙂

      Odpowiedz
  2. Też mnie kupuje dopracowywanie tabliczek i uwiecznianie na kostkach szczegółów, które przecież i tak znikną w czyjejś paszczy, przelecą przez żołądek i wyjdą… no. Bellaromy jadłam z całymi orzechami, z migdałami i dwusmakowe (kawa-śmietanka). Z tego co pamiętam, ale pamięć może mnie zwodzić!, potrafiłam zjeść całą naraz. Tak więc Twoja recenzja mnie cieszy, poooooza jednym szczegółem: wsadzenie czekolady do lodówki to barbarzyństwo i ohyda. Zimna czekolada… zło!

    Odpowiedz
    1. Marcin Marcin DD

      Eksperymenty, eksperymenty. Nigdy ich nie stosowałaś? Przyjrzyj się ostatnim 20-30 wpisom 😉

      Co to wzorków, szlaczków itp. Mnie to za każdym razem kupuje. I jak widać nie tylko mnie. To naturalnie więc. Nie ma z czego się leczyć 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *