BAKOMA, 7 ZBÓŻ JOGURT Z JABŁKAMI, GRUSZKAMI I ZIARNAMI ZBÓŻ

7 życzeń – podejście drugie.

Jabłko stosowane jako dodatek do jogurtów raczej nie jest częstym widokiem. Przynajmniej ja, kiedy przeglądam sklepowe półki, muszę najpierw przebrnąć przez truskawki, maliny, czy owoce leśne. Dlatego tym chętniej sięgam po coś innego, nawet gdy jeden ze składników może nie do końca mi pasować. W zielonej odsłonie zapowiadało się na coś innego.

Bakoma 7 zbóż  jabłko i gruszka  zestawienie dwóch, pozornie niepasujących smaków, tworzy coś naprawdę dobrego.

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_05

Jest git! Pierwsze co mi przyszło na myśl, po zerwaniu wieczka. Mam istnego pierdolca na punkcie kwaśnego-zielonego jabłuszka (pamiętacie gumy Booomer?), więc witająca nos nuta, podobna właśnie do tego… wybitnie mi pasowała.

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_07

Dziwne jest to, że chociaż ziaren było tyle samo co w poprzednim smaku, to wizualnie wyglądały na coś bardziej solidnego.

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_09

Smak. No nie wiem. Takie połączenie kwasku (super!) z czymś mleczno-zbożowym. Gdzie tu gruszka? Nie to abym narzekał na jej brak w kilku porcjach, ale jakiś posmak powinna pozostawić.

Kawałki wspomnianego owocu, gdy tylko zostaną skonsumowane osobno (wydłubane) są gumowate. Nie jak w postaci kandyzowanej, lecz…. Hmmm… ugotowana kasza pęczak będzie idealnym odwzorowaniem.

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_08

Sam jogurt nie jest gęsty. Bardziej kremowo-deserowy powiedziałbym. Po dopracowaniu byłby super, ale i tak nie mogę napisać, że był beznadziejny.

Skład

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_04

Mleko, cukier, zboża: pszenica, jęczmień, żyto, owies, ryż, gryka, proso; otręby pszenne, substancje zagęszczające: skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyny: jabłka, gruszki, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Informacja dodatkowa: Może zawierać orzechy.

Słowniczek

skrobia modyfikowana – zapewnia łączenie składników w całość, działając trochę jak lepik. Modyfikacja nie oznacza modyfikacji genetycznej, co sami możemy sobie „dodać” w myślach. Tutaj źródłem jest kukurydza.

pektyna – zagęszcza produkty, nadając im lepkość. Występuje naturalnie w owocach. Powoduje poczucie sytości w żołądku. Spotykana również w ketchupach, majonezach itp. Oznaczana również jako E440a.

lactobacillus acidophilus – bakteria powszechnie stosowana przy produkcji wyrobów mlecznych. Przywraca w naszych jelitach pracę drobnoustrojową. Wspomaga trawienie i wchłanianie się różnych składników odżywczych.

bifidobacterium lactis – bakteria probiotyczna. Wspomaga pracę (i oczyszcza) jelita krętego oraz grubego.

Na duży plus – w stosunku do wersji truskawkowej – brak zewnętrznego barwnika. Reszta niemal skserowana (logiczne, różni się tylko wsad).

PS Taka rada konsumencka:

Obecność cukru na drugim miejscu, osobiście, uważam za wielki negatyw. Serio. Bakomo!, stwórz ten sam jogurt, bez gruszki, pozbywając się białych kryształków. Niech nawet kosztuje odpowiednio więcej, ale posiada w sobie kwaśność jabłka (tutaj się to udało, co mnie – podkreślam – cholernie cieszy), twardość zbóż i kremową konsystencję jogurtu. Powstanie wtedy coś, co stanie się absolutnym hitem. Teraz określiłbym to na jedno-sezonowa ze zmarnowanym potencjałem.

Wartości odżywcze

Bakoma_7_zboz_jablko_i_gruszka_02

Bakoma 7 zbóż jabłko i gruszka przy 100 gramach przyniesie nam 92kcal (podział BTW: 2,6g/2,5g/14,8g). Czyli identycznie jak truskawkowy poprzednik.

Informacje o produkcie

Producent: Bakoma Sp. z o.o.
Marka: Bakoma
Nazwa: Jogurt 7 zbóż z jabłkami i gruszkami (ziarna zbóż 2,2%, jabłka i gruszki 0,8%)
Kupione: Biedronka
Cena: ok. 1,30zł (promocja?)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *