BAKALLAND, BA! ŻURAWINA I POMARAŃCZA

Owoce z początku i końca alfabetu… złotym środkiem?

Przyznam, już na początku, że karton, gdzie leżał ten smak omijałem szerokim łukiem. Połączenie pomarańczy z jogurtem już wiele razy mnie zawodziło. Obojętnie czy było to coś do jedzenia łyżeczką czy do picia. Podobnie jak w przypadku cytryn. Ogólnie rzecz biorąc, mleczne wyroby z cytrusowym dodatkiem można totalnie spierniczyć… lub wręcz odwrotnie. Po kilku wizytach w sklepie postanowiłem go dorzucić do koszyka.

Bakalland Ba żurawina i pomarańcza – w zasadzie wstęp jest zbędny. Dobrze dobrana grafika na opakowaniu jasno określa z czym za chwilę będziemy mieli do czynienia. Niby banał, ale znów u tego producenta widzę dobrze dobraną szatę.

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_06

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_08

Baton, czerwonymi owocami, obsypany jest solidnie. Nie są to pojedyncze wstawki, o nie. Nawet te najmniejsze kawałeczki są większe niż w przypadku niektórych produktów zbożowych. Dobra wróżba. Nie sposób nie wspomnieć o zapachu, który był zwyczajnie przyjemny. Wiedząc, że i tak w przekąsce siedzi masa syropów, siłą rzeczy ją też „widzimy”. Niemniej jakoś wszystko mniej drażniło.

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_12

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_09

Po przełamaniu siły nabrała jogurtowa podlewa. Wcześniej nie miała okazji się zaprezentować. Teraz, niczym po złamaniu laski zapachowej, ujawnia swoje oblicze. Znów – bogaty środek batona. Po pstryknięciu odpowiedniej liczby fotek z chęcią zabrałem się do najprzyjemniejszej części tego „procederu” 😉

Niechętnie przyznajemy się do własnych błędów. Świadomość własnej nieomylności to nieprzyjemne uczucie. Lubimy być wszystko wiedzący. Muszę to przyznać: cieszę się, że sięgnąłem po ten baton. Bardzo się cieszę. Wyczuwałem osobno(!) zarówno żurawinę, jak i pomarańcze. Naprzemiennie. Raz jedną, raz drugą. Jogurt nie był gorzki, cierpki. Daleko mu od naturalnego. Kremowy – tak go mogę scharakteryzować.

Trzeszczy i chrupie. Ok – wiem, cukier, kandyzowane owoce. Ale jest czadersko przyjemny w tym wszystkim. Czy polecam? Nie. Bo nie będzie dla mnie 😛

Skład

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_05

Składniki zbożowe 37,9% [płatki z pełnego ziarna owsa (19%), mąka ryżowa, kukurydza, kasza kukurydziana], syrop glukozowy, polewa jogurtowa 20% [cukier, tłuszcz palmowy, serwatka w proszku (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku, proszek jogurtowy, tłuszcz kakaowy, aromaty, emulgatory: lecytyny (z soi) i E476], żurawina cięta 12,8% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), cukier, kandyzowana skórka pomarańczowa 4,4% (skórka pomarańczowa, syrop glukozowy, cukier, regulator kwasowości E 330), glukoza, tłuszcz z ziaren palmy oleistej, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaku), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol, regulator kwasowości E330, aromat.

Informacja dodatkowa: Produkt może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzeszków oraz sezamu.

Słowniczek

syrop glukozowy – wodny roztwór cukrów prostych. Uzyskiwany z kukurydzy przerobionej na skrobię. Może łatwo doprowadzić do otyłości i cukrzycy (podobnie jak mieszanina z fruktozą)

tłuszcz palmowy – czyli olej palmowy. Budzi wiele kontrowersji przez swoją zawartość tłuszczów nasyconych (niemal połowa składu). Podczas obróbki traci jednak swoją sporą zawartość witaminy E, która w wersji „na zimno” jest jego zaletą. Popularny składnik batonów, ciastek, płatków śniadaniowych… i mydła.

serwatka w proszku – serwatka jest odpadem z którego można „wyciągnąć” podczas procesów np. białko serwatkowe (popularna odżywka treningowa), pozbywając się jednocześnie laktozy. Białko serwatkowe zatem nie jest tym samym co serwatka!

tłuszcz kakaowy (masło kakaowe, olej kakaowy) – wydobywany jest z nasion kakaowca po ich (w skrócie) oczyszczeniu, uprażeniu i zmieleniu.

lecytyna sojowa (oznaczana jako E322) – emulgator i przeciwutleniacz. Przedłuża okres trwałości produktu, wydłużając odporności na proces utleniania. Może być modyfikowana genetycznie (obecnie wiele upraw soi jest). Ważne: nie musi być w 100% produktem wegetariańskim!

E476 – to fachowo polirycynooleinian poliglicerolu. Jest emulgatorem i/ lub stabilizatorem. Dzięki niemu można łatwiej i bardziej trwało mieszać składniki. Jest połączeniem poliglicerolu i oleju rycynowego. Nieszkodliwy dla zdrowia.

glukoza – cukier prosty, bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Występuje naturalnie w winogronach. Mniej słodsza od sacharozy. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.

kwas cytrynowy – (oznaczany jako E300) – naturalny składnik wielu organizmów żywych. Pełni ważna rolę w procesie metabolizmu. Znajduje się m.in. w owocach cytrusowych, kiwi, a także truskawkach. Polepsza także aktywność przeciwutleniaczy.

lecytyna rzepakowa (inaczej fosfatydylocholina, oznaczana jako E322) – powstaje po złączeniu fosfolipidów i oleju rzepakowego (dokładniej: żółtek jaj/ olejów roślinnych: rzepakowego/sojowego/ słonecznikowego). To emulgur stosowany w margarynynach czy czekoladach. Spotykana także w kosmetykach (kremy i pomadki do ust) oraz wyrobach leczniczych.

syrop sorbitolowy (oznaczany jako E420) – wchłania się wolniej niż fruktoza oraz sacharoza. Pełni rolę stabilizatora, słodzika. Utrzymuje wilgoć. Potoczne znany jako sorbitol lub sorbit.

Brak całkowicie utwardzonych tłuszczy (banan je miał, morela także, śliwka też) to miła odskocznia od szarej rzeczywistości. Gdyby tylko odjąć morze cukrów. Chociaż na wielkość stawu, rzeczki….

Wartości odżywcze

Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_03 Bakalland_Ba_zurawina_i_pomarancza_04

Bakalland Ba! żurawina i pomarańcza dostarcza 159kcal (podział BTW: 2g/3,5g/29g). Przedział zatem z kategorii tych niższych. Brak czekolady robi swoje. A – podkreślam – jest zdecydowanie słodki.

Mangan? To jeden z mikroelementów (jak chrom, cynk, fluor, jod, miedź, molibden, selen, żelazo). Odpowiada za trawienie tłuszczy i glukozy (czego tu mamy sporo). Możemy go dostarczyć także z buraków, groszku (ogólnie zielonych warzyw) i orzechów.

Informacje o produkcie

Producent: Bakalland S.A.
Marka: Bakalland
Nazwa: Bakalland  – Ba! – żurawina i pomarańcza (baton zbożowy z żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową i podlewą jogurtową)
Kupione: Carrefour
Cena: ok. 1.80-1,90zł

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *